آرتروز کمر یکی از انواع شایع آرتروز است که مهره های کمری در انتهای ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه بر اثر فرسایش بدن به وجود می آید به عبارتی دیگر، این بیماری عموما با بالا رفتن سن ایجاد می شود. تعجبی ندارد که با بالا رفتن سن افراد بدن آن ها فرسایش میابد. بعد از سال های طولانی استفاده از ستون فقرات ، مهره ها و مفاصل آن و همینطور رباط ها و دیسک های بین مهره ای دچار تغییرات فرسایشی می شوند و کارایی قبل را نخواهند داشت. با ما همراه باشید تا هر آنچه که لازم است درمورد آرتروز کمر بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
کلینیک جامع تخصصی فوق تخصصی ارتوپدی با داشتن بهترین متخصصین ارتوپدی در تهران کوتاه ترین و مطمئن ترین مسیر درمان را پیش پای شما خواهند گذاشت. شما می توانید برای آگاهی از تازه های درمان بیماری های ارتوپدی و دیدن فیلم ها و مطالب آموزشی و ارتباط با پزشک و بیان سوالات ، از طریق آیکون های سمت چپ وارد صفحه اینستاگرام و کانال تلگرامی ما شوید و سوالات خود را به طور مستقیم با پزشکان در میان بگذارید.
آرتروز کمر چیست ؟
آرتروز عارضه ای است که در نتیجه تخریب و فرسایش مفاصل رخ داده و موجب بروز عوارضی برای فرد می شود. کمر متشکل از 26 استخوان است که توسط تعدادی دیسک از یکدیگر جدا شده اند. آرتروز کمر زمانی رخ می دهد که این دیسک های بین مهره ای تخریب می شوند. به عبارتی دیگر چون غضروف هایی که محافظ مهره ها هستند از بین رفته اند. استخوان ها با هم برخورد می کنند و دچار فرسایش می شوند. در نتیجه بیمار دچار درد و تورم می شود.
عوامل خطر ساز در ایجاد آرتروز کمر
در حالت کلی می توان گفت که آرتروز کمر از پیامدهای بالا رفتن سن است. اما دلایل گوناگون و متعددی منجر به شیوع این بیماری در اشخاص جوان نیز می شود. از جمله علل بروز این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
● بالا رفتن سن
● نقض ژنتیکی و وراثت
● داشتن اضافه وزن بیش از حد و عدم فعالیت
● ضربه دیدن مفصل ها.
● قرار گرفتن ستون فقرات تحت فشار بیش از حد و به مدت طولانی.
● بیماری های مفصلی مانند روماتیسم مفصلی
● وارد شدن ضربه مستقیم به کمر
● حرکات سریع و ناگهانی کمر
● حرکات تکراری کمر مانند خم شدن های مکرر کمر
● استفاده بیش از حد از کمر و ستون فقرات در نتیجه فعالیت های شغلی و ورزشی
● کشیدگی بیش از حد ستون فقرات
● خشکی و سفتی ستون فقرات کمر
● آسیب های قبلی کمر مانند فتق دیسک ، پارگی رباط ها و …
● بلند کردن اجسام به شیوه نادرست
علائم آرتروز کمر
علائم درد آرتروز کمر می توانند در هر قسمتی از ستون فقرات رخ دهند. معمولاً این درد ها به آرامی شروع می شوند و به مرور شدید می شوند. برخی از علائمی عبارتند از:
دردهای میانی ستون فقرات که گاهی شدید و گاهی کم می شوند.
● خشکی و بی حرکتی کمر در هنگام صبح
● دردهایی که در هنگام استراحت یا بعد از ورزش کمتر می شوند.
● دردهای کمری که به پاها منتشر می شوند.
● بیحسی، گرفتگی یا ضعف دستها یا پاها
● احساس سستی، ضعف و سوزن سوزن شدن کمر
● کاهش دامنه حرکتی کمر
● اختلال در راه رفتن و حفظ تعادل
● سفتی و خشکی عضلات کمر
● بی اختیاری در دفع (این مورد نادر است ولی در صورت آسیب شدید به نخاع احتمال آن وجود دارد.)
درمان آرتروز کمر
برای انتخاب درمان مناسب برای آرتروز کمر، پزشک متخصص ارتوپد بعد از بررسی های لازم و معاینات مختلف؛ روش درمان متناسب با شرایط فرد را پیشنهاد خواهد داد. در مواردی که بیماری شدید باشد و روش های درمان با دارو، برای بهبود وضعیت عارضه آرتروز کمر در فرد بیمار؛ بازدهی نداشته نباشد؛ جراحی کمر و ستون فقرات تشخیص داده خواهد شد.
در مواردی که آرتروز کمر در شرایط خفیف تر است؛ درمان هایی که وجود دارد بر تسکین درد و التهاب و درمان درد کمر تمرکز دارند. با توجه به شرایط بیماری در فرد روش هایی غیر جراحی برای درمان این عارضه توسط پزشک متخصص ارتوپدی تجویز میگردد. در ادامه این روش های درمان غیر جراحی برای آرتروز کمر مطرح کرده ایم :
استراحت : استراحت و کاهش سطح فعالیت بخصوص فعالیت هایی که نیاز به حرکت کمر و ستون مهره ها دارند می تواند به تسکین درد کمک کند.
کاهش وزن : در صورتی که فرد دچار اضافه وزن است؛ به عنوان یک اقدام موثر و کمک کننده در امر درمان آرتروز کمر باید وزن خود را به محدوده نرمال برساند.
● ورزش : انجام ورزش های سبک مانند پیاده روی و شنا نیز به کاهش درد بیمار مبتلا به این عارضه کمک زیادی می کند.
ماساژ : ماساژ منظم ماهیچه ها و مفاصل می تواند به تسکین درد ناشی از آرتروز کمر کمک کند.
طب سوزنی : طب سوزنی در صورت استفاده به عنوان یک درمان مکمل، می تواند درد مفاصل کمر را تا حدودی تسکین دهد.
● کمربند طبی : با تجویز پزشک می توان از بریس یا کمربند طبی؛ که با محدود کردن حرکات ستون فقرات به کاهش احساس درد ناشی از آرتروز کمر کمک می کند، استفاده کرد.
دارو ها : پزشک ارتوپدی با توجه به شدت بیماری، میتواند برای تسکین موقتی درد؛ داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی هم چون ایبوپروفن و ناپروکسن؛ و در صورت درد شدید داروهای کورتونی را تجویز نماید.
چه زمانی باید به پزشک ارتوپد مراجعه کرد؟
اگر به آرتروز کمر دچار شده باشید و برای درمان آن اقدام نکنید یا دیر درمان کنید؛ می تواند باعث آسیب دائمی و جبران ناپذیر در مفاصل کمر و ستون فقرات شود. از این رو بهتر است در همان ابتدای بروز علائم آرتروز کمر که در بالاتر نیز به آن ها اشاره شد، به پزشک ارتوپدی مراجعه نمایید.
در صورت بروز هر یک از علائم زیر به مدت 2 یا 3 روز و بیشتر، بایستی به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید:
درد، تورم، حساسیت یا سفتی در یک یا چند مفاصل در ناحیه کمر
قرمزی و گرمی پوست اطراف مفاصل
● مشکل در حرکت مفصل یا انجام فعالیت های روزمره
کلینیک جامع تخصصی فوق تخصصی ارتوپدی با داشتن بهترین متخصصین ارتوپدی در تهران کوتاه ترین و مطمئن ترین مسیر درمان را پیش پای شما خواهند گذاشت.