اگر به تنگی کانال نخاعی در گردن مبتلا شدهاید و میخواهید حرکات ورزشی را در برنامهی درمانی خود قرار دهید، خواندن این مطلب را از دست ندهید! درمانهای فیزیکی و انواع ورزشها برای کمک به روند درمان دردهای ستون فقرات و گردن و و بهبود توانایی کلی حرکت بدن بسیار مفید شناخته میشوند. هدف از ورزشها برای تنگی کانال نخاعی گردن، تقویت عضلات برای محافظت از ستون فقرات و کاهش فشار روی تنگیها و دیسکها است. به یاد داشته باشید با انتخاب بهترین دکتر برای لیزر تنگی کانال نخاعی، مسیر کوتاه تری را تا سلامت خواهیم پیمود.
فهرست مطالب
- 1 ورزش چگونه به بهبود علائم تنگی کانال نخاعی گردن کمک میکند؟
- 2 مزایای ورزش کردن برای تنگی کانال نخاعی گردن
- 3 انتخاب بهترین ورزش ها برای تنگی کانال نخاعی گردن
- 4 کدام ورزش برای تنگی کانال نخاعی گردن مناسب است؟
- 5 آبدرمانی مطمئن ترین ورزش برای تنگی کانال نخاعی گردن
- 6 آیا هر ورزشی برای تنگی کانال نخاعی گردن مفید است؟
- 7 آیا تنگی کانال نخاع گردن با ورزش برطرف میشود؟
- 8 یوگا چگونه میتواند عوارض تنگی کانال نخاعی گردن را کاهش دهد؟
ورزش چگونه به بهبود علائم تنگی کانال نخاعی گردن کمک میکند؟
در بیشتر موارد تنگی کانال نخاع را میتوان بدون عمل جراحی و تنها با تغییر و اصلاح فعالیتهای روزانه بیمار درمان کرد. استفاده از بریسهای طبی و انواع گردنبند برای یک دورهی زمانی، مصرف مسکن و یا دیگر داروها و بهویژه ورزش تنگی کانال نخاعی گردن از جمله این فعالیتهای درمانی هستند.
شرکت در تمرینهای مربوط به تنگی کانال نخاعی به دلایل متعدد از جمله موارد زیر جزئی جدا نشدنی از هر برنامهی درمانی مربوط به عارضهی تنگی کانال نخاعی گردن اس
- ورزشهای تنگی کانال نخاعی میتواند برای رسیدن بیمار به وزن متعادل و یا حفظ وزن مناسب و سالم کمک کند. همانطور که میدانید داشتن اضافه وزن موجب افزایش فشار روی ستون فقرات میشود.
- تمرینات ورزشی ممکن است جریان خون را در نواحی مورد نظر افزایش دهد، که این امر به معنای افزایش یافتن جریان اکسیژن و مواد مغذی به این نواحی از بدن مثلا گردن است. علاوه بر این یک مزیت دیگر علاوه بر این که حاصل افزایش گردش خون است، دفع سموم از بدن محسوب میشود.
- تمرینات صحیح و مناسب باعث تقویت و بهبود انعطافپذیری بافتها و ماهیچههای همبند پشت، هستهی نخاع، پاها و بازوها میشود که قادر است به کاهش میزان فشار روی ستون فقرات کمک کند.
توجه داشته باشید لازم است قبل از شروع ورزش حتما تحت معاینه قرار بگیرید و با یک پزشک متخصص دربارهی شیوه و میزان آن مشورت کنید. پزشک میتواند ارزیابی کند که آیا بیمار از نظر جسمی قادر به انجام فعالیتهای ورزشی خواهد بود یا خیر و همچنین بهترین ورزش برای شرایط خاص او (سن، میزان بیماری، جنسیت و …) کدام است. متخصص همچنین میتواند توصیههایی در مورد فعالیتهای مربوط به تنگی کانال نخاعی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری به فرد ارائه دهد.
مزایای ورزش کردن برای تنگی کانال نخاعی گردن
بهطور کلی میتوان گفت ورزش کردن فوایدی زیادی دارد. از فواید آن برای افرادی که دچار بیماری تنگی کانال نخاعی گردن هستند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- از تحلیل و تضعیف عضلات به دلیل افزایش درد در هنگام فعالیت جلوگیری میکند؛ زیرا درد باعث بیتخرکی و عدم فعالیت بیمار میشود
- افزایش انعطافپذیری در ناحیهی ستون فقرات و سایر اندامها
- کمک کننده به حفظ تعادل بدن
- بهبود وضعیت بدن و کیفیت زندگی بیمار
- بهبود بخشیدن به حرکت مفاصل بدن
- افزایش روحیهی بیمار و جلوگیری از افسردگی و ایجاد حس ناتوانی
انتخاب بهترین ورزش ها برای تنگی کانال نخاعی گردن
مناسب ترین فعالیت و ورزش ها برای تنگی کانال نخاعی گردن، تمرکز خود را بر بهبود دامنه ی حرکت، توان، پایداری و استقامت می گذارند.
نکتهی حائز اهمیت این است که لازم است آن دسته از فعالیتهای ورزشی را انتخاب کنید که موجب بروز علائم اختلال تنگی کانال نخاع در گردن و یا تشدید نشانهها نشود. ورزش تنگی کانال نخاعی گردن ممکن است شامل انجام فعالیتهایی با فشار کمتر نظیر شنا و آبدرمانی باشد، در حالی که فعالیتهایی با فشار بیشتر مانند ورزشهایی که شامل پریدن هستند ممکن است برای جلوگیری از ابتلا به تنگی کانال نخاعی در گردن توصیه نمی شوند.
علاوه بر این، برنامههای ورزشی باید به بخشی از برنامهی روتین شما تبدیل شود، به این معنا که ورزش باید در مکانی انجام شود که امکانات یا تجهیزات لازم برای ورزش به آسانی برای شما در دسترس قرار گیرد. همچنین به دلیل اینکه تمایل به انجام بدون وقفه و مرتب ورزش را پیدا کنید، باید فعالیتی را انتخاب كنید كه از آن لذت میبرید و در تمام طول هفته به صورت مرتب آن را انجام دهید. اگر از تمرین بدنی یا ورزش خاصی واهمه داشته باشید، احتمالاً عذر و بهانه پیدا میکنید تا آن را انجام ندهید.
کدام ورزش برای تنگی کانال نخاعی گردن مناسب است؟
ورزشهایی که برای تنگی کانال نخاع در ناحیهی گردن انجام میشوند برای بهبود قدرت و انعطافپذیری در قسمت فوقانی کمر و گردن مفید هستند. در ادامه برخی از ورزشها و تمرین ها برای تنگی کانال نخاعی گردن توضیح داده میشود. در هر حال ضروری است با پزشک مشورت کنید که تمرینات مورد نظر یا انواع ورزش ها برای تنگی کانال نخاعی گردن برای شما با توجه به شرایط و نوع عارضه مناسب است یا خیر.
در ادامه برخی تمرینها که برای جلوگیری یا کمک به روند درمان در مورد عارضه تنگی کانال نخاعی گردن انجام میشوند را شرح دادهایم:
بالا انداختن شانه
وقتی در حالت نشسته قرار دارید، تیغهی شانه را به سمت بالا بکشید، یک تا چند ثانیه نگه دارید و بعد آنها را به حالت عادی برگردانید. این حرکت را برای 20 مرتبه مکرر انجام دهید. یا هنگامی که ایستاده اید کمر و گردن خود را صاف نگه دارید و دستان خود را در کنار بدن خود قرار دهید. سپس اندکی دستها را از بدن دور کنید به صورتی که کف دست رو به جلو باشد. حالا یکی از شانههای خود را آرام به سمت گوش بالا بیاورید. این وضعیت را برای 5 ثانیه حفظ کنید و بعد شانهها را رها کنید. این عمل را برای شانهی دیگر خود تکرار کنید. این عمل را برای هر شانه حدود 10 مرتبه تکرار کنید.
کرانچ سرشانه ایستاده
روبروی یک دیوار بایستید. دستهایتان را بر سطوح مجاور آن دیوار قرار دهید. تیغهی شانهها را کنار هم قرار دهید، به سمت دیوار خم شوید و سپس از دیوار فاصله بگیرید. سپس دوباره به حالت شروع حرکت برگردید. این حرکت را 10 مرتبه و در سه ست تکرار کنید.
حرکت چین تاک
بهتر است این تمرین را درمقابل یک دیوار انجام دهید. مقابل دیوار قرار بگیرید و پاهایتان را در فاصلهی تقریبی سه اینچ از دیوار قرار دهید. ستون فقرات را در مقابل دیوار نگه دارید، به آرامی قسمت بالایی از پشت و ستون فقرات را به سمت دیوار به عقب بکشید و توجه داشته باشید چانهتان را پایین نگه دارید. به مدت پنج ثانیه در این وضعیت باقی بمانید و بعد به حالت شروع تمرین خود بازگردید. این ورزش را برای 10 مرتبه در پنج تا هفت ست انجام دهید.
چین تاک نشسته
جین تاک نشسته هم حرکتی مناسب برای تقویت عضلات گردن و افزایش انعطاف و بهبود ناهنجاریها نظیر تنگی کانال نخاعی گردن است. در این تمرین عضله گوشها درگیر است.
- روی ساق پاها بنشینید و در حالی که بالا تنه را کاملا صاف نگه داشتهاید، دستها را کنار بدن قرار دهید. ساعد دستها روی ران قرار دارد.
- با هر عمل بازدم و با کمک دست راست، چانه را بدون تغییر در زاویهی گردن به پایین و عقب فشار دهید.
- با فشار رو به جلو به نقطهی شروع برگردید و این حرکت را تکرار کنید.
چرخش شانهها رو به عقب
شانهها را به سمت گوشها بالا ببرید و سپس آنها را به عقب بکشید و بعد به سمت محل شروع تمارین برگردید. این حرکت چرخشی را 10 بار و در سه ست تکرار کنید.
چرخش گردن به چپ و راست
ورزش چرخش گردن به راست و چپ تمرین ساده و موثری برای تقویت عضلات گردن است. این تمرین به بیمار کمک میکند عضلات گردن را استحکام ببخشد و انعطافپذیری را در آن را افزایش دهد. برای انجام این ورزش، مراحل زیر را انجام دهید:
نشستن روی یک صندلی در حالت راحت و راست
قبل از شروع تمرین، در یک صندلی راحت بنشینید و قسمت عمدهی بدن خود را صاف و استوار نگه دارید. پاها را روی زمین قرار دهید و دستان را روی رانها بگذارید.
تمرکز و آرامش
قبل از انجام هرکدام از حرکات، چند لحظه روی تنفس خود متمرکز شوید و به آن توجه کنید. این کار باعث میشود ذهن شما آرام شود و متمرکز عمل کند.
چرخش به سمت راست
با آرامی سر خود را به سمت راست چرخش دهید. تلاش کنید سر خود را در جهت آن چرخش به طور کامل کنترل کنید و بهجای حرکات سریع، به آرامی و با کنترل انجام دهید. بیشترین محدودیت در حرکت را احساس کنید.
خم کردن گردن رو به جلو
خم کردن گردن به جلو یک تمرین مفید برای انعطافپذیری و تقویت عضلات گردن است. برای انجام این ورزش، مراحل زیر را دنبال کنید:
نشستن در صندلی راحت و به صورت صاف
قبل از شروع هر تمرین، روی یک صندلی راحت بنشینید و قسمت عمدهی بدن خود را محکم و راست نگه دارید. پاهایتان را روی زمین قرار دهید و دستانتان را روی رانها بگذارید.
تمرکز و آرامش
قبل از انجام هر حرکت، چند لحظه روی تنفس خود تمرکز و توجه کنید. این امر باعث میشود ذهن شما آرام بگیردو تمرکزتان بالا برود.
خم کردن گردن به جلو
با آرامی و لطافت سر خود را به سمت جلو خم کنید. تلاش کنید تا سرتان را در جهت خم شدن بهطور کامل کنترل کنید و به جای حرکت سریع، به آرامی و با لطافت انجام دهید. بیشترین محدودیت در حرکت را لحاظ کنید.
نگه داشتن در موقعیت گفته شده برای چند ثانیه
وقتی سر خود را به جلو خم کردید، در آن موقعیت برای چند ثانیه متوقف شوید و عضلات گردن خود را تقویت کنید. این مرحله به استحکامبخشیدن عضلات گردن کمک میکند.
بازگشت به حالت اولیه
به آرامی و با حفظ کنترل، سر خود را به موقعیت اولیه، یعنی حالت استقامت بازگردانید.
توصیه میشود این حرکت را چندبار تکرار کنید، ولی حتماً به آرامی و با داشتن کنترل انجامشان دهید. اگر در هنگام انجام فعالیتها هرگونه درد یا عدم راحتی احساس کردید، توقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.
نگه داشتن در موقعیت ثابت برای چند ثانیه
وقتی سر خود را به سمت راست چرخاندید، در آن موقعیت برای چند ثانیه توقف کنید و عضلات گردن خود را تقویت کنید. این مرحله به استحکامبخشی عضلات گردن بسیار کمک میکند.
بازگشت به حالت اولیه
با آرامی و حفظ کنترل، سر خود را به حالت اولیه، یعنی به جلو بازگردانید.
چرخش به سمت چپ
در این مرحله سر خود را به سمت چپ بچرخانید و به همان روش مراحل 3 تا 5 را تکرار کنید.
توصیه میشود این حرکت را چند بار تکرار کنید، ولی حتماً به آرامی و با حفظ کنترل انجام دهید. اگر در هنگام انجام تمرینات هرگونه درد یا عدم آسودگی احساس کردید، توقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.
آبدرمانی مطمئن ترین ورزش برای تنگی کانال نخاعی گردن
چطور آبدرمانی برای تنگی کانال نخاعی گردن مفید است؟
رشتههای عصبی از میان مهرههای ستون فقرات عبور میکنند که هرکدام به عصب کوچکتری تقسیم و به گردن، دستها و پاها متصل میشوند. مهرههای ستون فقرات با افزایش سن یا ضربه، ممکن است دچار ساییدگی و تنگی کانال نخاع شوند. تنگی کانال نخاعی باعث میشود به رشتههای عصبی فشار وارد شود و در نتیجه فرد درد زیادی را در هنگام حرکت احساس کند. با توجه به ناحیهی ساییدگی مهرهها و مکانی که رشتههای عصبی تحت فشار قرار میگیرند، محل درد در بدن ممکن است متفاوت باشد و افراد این درد را در کتف، دست، پاها یا گردن خود احساس میکنند. در صورتی که ساییدگی و تنگی در مهرههای گردن رخ داده باشد، دستها، گردن یا کتف از مکانهایی هستند که درگیر گرفتگی و درد میشوند.
انجام ورزشهای خاص چون به افزایش قدرت ماهیچهها و تقویت و انعطافپذیری ناحیهی گردن کمک میکند و مانع از پیشرفت این مشکل در افراد میشود. انجام حرکات ورزشی برای این دسته از بیماران به دلیل فشار زیادی که رشتههای عصبی تحمل میکنند، میتواند سخت و دردناک باشد. به همین دلیل پزشکان آبدرمانی را مطمئنترین ورزش تنگی کانال نخاعی گردن میدانند و در صورت تشخیص تجویز میکنند. حتی برای افرادی که عمل جراحی برای درمان تنگی کانال نخاعی گردن انجام میدهند، تکمیل روند بهبودی بعد از جراحی، دورههای آبدرمانی توسط پزشک متخصص توصیه میشود.
زمانی که فرد در آب قرار میگیرد، آن فشاری که وزن بدن به مهرهها وارد میکند به دلیل وجود فشار آب کاهش پیدا میکند. به همین دلیل فرد به آسانی میتواند حرکات ورزشی را انجام دهد؛ به این علت که عصبها دیگر تحت فشار نیستند. باید در نظر داشته باشید که این روش درمانی اصول خاصی دارد. آبدرمانی باید زیر نظر دکتر متخصص و فیزیوتراپ انچام گیرد و حرکات ورزشی باید توسط آنها انتخاب شوند و به بیمار آموزش داده شود. با رعایت اصول آبدرمانی مشکل تنگی کانال نخاع در گردن با روند بهبودی سریعتر برای فرد طی خواهد شد.
هدف کلی از انجام آبدرمانی کمک به روند توانبخشی و برگشتن تواناییهای جسمی بیمار است. حرکات آبدرمانی نهتنها به بهبود وضعیت قرارگیری مهرههای ستون فقرات و کم شدن فشار رشتههای عصبی کمک میکند، بلکه موجب بالا رفتن قدرت ماهیچهها و عضلات کنار ستون فقرات میشود. هدف از تقویت بخشیدن به ماهیچههای اطراف ستون فقرات، کمک و حمایت کردن این ماهیچهها از ستون فقرات است که در نتیجه باعث آسانتر شدن انجام حرکات روزمره برای فرد درگیر میشود.
آیا هر ورزشی برای تنگی کانال نخاعی گردن مفید است؟
پاسخ منفی است. درست است که فعالیتهای ورزشی برای افرادی که مبتلا به تنگی کانال نخاعی هستند تجویز میشود، اما بعضی از انواع ورزشها به طور خاص نهتنها هیچ کمکی به بیماران مبتلا به عارضهی تنگی کانال نخاعی گردن نمیکنند، بلکه حتی میتوانند شدت علائم را بیشتر و وضع بیمار را بدتر کنند.
ورزشهای مضر برای تنگی کانال نخاع گردن
از مهمترین فعالیتها و ورزشهایی که برای عارضهی تنگی کانال نخاع گردن مضر هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دویدن: دویدن یک ورزش سنگین به شمار میرود که میتواند فشار زیادی به ستون فقرات وارد کند. به همین دلیل دویدن به افراد مبتلا به تنگی کانال نخاع توصیه نمیشود.
- پیادهروی طولانی و سنگین: درحالیکه پیادهروی به صورت کلی برای بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی تجویز میشود، اما پیادهروی غیراصولی با مسافتهای طولانی به هیچ عنوان برای بیماران توصیه نمیشود. به علت خستگی عضلانی، پیادهزویهای طولانیمدت ممکن است فشار روی ستون فقرات را افزایش دهند. این امر میتواند منجر به افزایش فشار و درد شود.
- ورزشهای پربرخورد: ورزشهایی نظیر بسکتبال، والیبال و فوتبال از انواع مضر برای این عارضه محسوب میشوند. این ورزشها به علت پرشهای شدید و تغییر جهتهای ناگهانی ممکن است فشارهای ناگهانی و شدید به ستون فقرات و نواحی تحت عارضهی بیمار وارد کند.
- پریدن: باید از ورزشهایی که به پریدن نیاز دارند، مثل طناب زدن یا هر پرش دیگر خودداری کرد. هنگامیکه میپرید، ستون فقرات به شدت جمع میشود و درنتیجه بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی گردن درد شدیدی در آن ناحیه حس میکنند.
- کوهنوردی: کوهنوردی، صخره نوردی و ورزشهایی که بالا رفتن از سطح شیبدار یا ناهموار در آنها اتفاق میافتد، باعث خروج ستون فقرات از محل اصلی خود میشوند و ایجاد درد بیشتر میکنند.
- کشش عمیق سطح پشت: کششهای پشت که شامل خم شدن یا کشش عمیق ستون فقرات است برای بیماران مبتلا به تنگی نخاع اصلا مفید نیست. این کششها ممکن است ساختار ستون فقرات را تحت فشار زیاد قرار دهند و سطح درد را در مبتلایان افزایش دهند.
- دوچرخه سواری: دوچرخهسواری در در سطوح ناهموار از مضرترین انواع ورزش تنگی کانال نخاعی گردن به شمار میرود و باید از آن اجتناب شود. انجام این ورزش ممکن است باعث آسیب رسیدن به ستون فقرات و درد شدید در آن نواحی شود.
- شیرجه: شیرجه زدن در آب مخصوصا در حالتیکه گردن و ستون فقرات به سمت جلو فشرده میشوند و بعد با شدت به آب برخورد میکنند برای عارضهی تنگی کانال نخاعی گردن بسیار مضر است.
انواع نرمشهای کششی بهعنوان ورزش تنگی کانال نخاعی گردن
نرمشهای گردن دو دسته هستند که عبارتند از:
نرمشهای کششی
این نرمشها موجب افزایش قابلیت انعطاف عضلات و رباطهای گردن میشوند.
نرمشهای تقویتی
این نرمشها موجب تقویت عضلات گردن میشوند.
تمرینات با انجام نرمشهای کششی آغاز میشود و بعد از مدتی نرمشهای تقویتی به نرمشهای کششی اضافه میشوند.
آیا تنگی کانال نخاع گردن با ورزش برطرف میشود؟
پاسخ این سوال به نوع و شدت تنگی کانال نخاعی گردن و دلیل آن بستگی دارد و لازم است شما ابتدا با پزشک متخصص در این باره مشورت کنید و بعد بهدنبال تمرینات ورزشی مناسب باشید. اگر تنگی کانال خفیف باشد، با انجام ورزشهای صحیح و مناسب ممکن است درد برطرف و بیماری رفع شود.
یوگا چگونه میتواند عوارض تنگی کانال نخاعی گردن را کاهش دهد؟
- بهبود وضعیت بدنی
اغلب حرکات یوگا روی تراز کردن ستون فقرات و ارتقای وضع بدن تمرکز دارند. با تمرینهای منظم یوگا میتوانید به کاهش فشار روی گردن کاهش درد در آن نواحی کمک کنید.
- افزایش انعطافپذیری و دامنهی حرکتی
به دلیل اینکه حرکات یوگا اغلب شامل کششهای ملایم و حرکاتی است که گردن و عضلات اطراف آن را هدف قرار میدهد، انجام منظم آن میتواند به بهبود انعطافپذیری و دامنهی حرکتی گردن کمک کند و سفتی و تنش را تا حد مقبولی کاهش دهد.
- تقویت عضلات گردن
برخی از حرکات و تمرینهای یوگا بهطور خاص عضلات گردن و قسمت بالایی نواحی پشت را هدف قرار میدهند و به تقویت و بهبود وضع آنها در طول زمان کمک میکنند. تقویت این عضلات حمایت بهتری از گردن دارند و خطر فشار و آسیب را پایین میآورند و درد را در ناحیهی گردن کاهش میدهذ.
- کاهش استرس
از آنجا که یوگا شامل تمرینات تنفسی، مدیتیشن و تکنیکهای آرام سازی است، میتواند به کاهش استرس و تنش در بدن کمک ویژه کند. استرس و تنش اغلب به درد و ناراحتی گردن شدت میبخشد، بنابراین با مدیریت این عوامل از طریق یوگا، درد در ناحیهی گردن تسکین پیدا میکند.
- افزایش گردش خون
از دلایل مهمی که یوگا را بهعنوان یک فعالیت موثر برای این عارضه معرفی میکند، بهبود گردش خون در سراسر بدن، از جمله ناحیهی گردن است. جریان خون بهتر قادر است رساندن اکسیژن و مواد مغذی به ماهیچهها و بافتها را زیاد کند و باعث بهبودی و کاهش درد گردن شود.
توجه به این نکته مهم است که تجربیات هر فرد ممکن است با دیگری متفاوت باشد و اثربخشی یوگا برای دردهای گردن به علل و شدت بیماری بستگی داشته باشد. توصیه میشود قبل از شروع حرکات یوگا، با پزشک متخصص مشورت کنید.
کلام آخر
بهطور کلی اصلاح سبک زندگی در درمان بیماری تنگی کانال نخاعی گردن اثر بهسزایی دارد. اگر بیمار برای التیام درد ناشی از عارضه استراحت مطلق یا بیتحرکی را پیش بگیرد، نتنها علائم این عارضه کاهش پیدا نمیکند، بلکه ممکن است علائم شدیدتر و دردها طولانیتر شوند. کشش و ورزش تنگی کانال نخاعی گردن از بیخطر ترین روشهای درمان این عارضه محسوب میشوند. اگر به لزوم ورزش برای تنگی کانال نخاعی گردن پی ببرید و البته زیر نظر پزشک و اصولی ورزش کنید، این حرکات ورزشی برای کاهش درد و بهبود روند درمان عارضهی تنگی کانال نخاع گردن مفید واقع میشوند.
جراح و متخصص ارتوپدی – جراحی های فوق تخصصی دست و زانو