تنگی کانال نخاع گردن یک بیماری جدی است که میتواند به تدریج باعث بروز درد شدید، ضعف عضلانی، بیحسی و حتی فلج شود. این مشکل به دلیل فشاری که به نخاع و اعصاب وارد میشود، ممکن است زندگی روزمره فرد را دچار اختلال کند و فعالیتهای سادهای مانند راه رفتن یا حتی نگه داشتن اشیاء را دشوار کند. در صورتی که این بیماری درمان نشود، میتواند عواقب جبرانناپذیری به همراه داشته باشد. یکی از راههای مؤثر برای درمان این مشکل، عمل جراحی است که به کاهش فشار از روی نخاع کمک میکند. در این مقاله، به بررسی روشهای جراحی برای درمان تنگی کانال نخاع گردن خواهیم پرداخت و همچنین نکاتی را برای انتخاب بهترین دکتر برای لیزر تنگی کانال نخاعی ارائه خواهیم کرد تا شما بتوانید با خیال راحت درمان خود را آغاز کنید.
فهرست مطالب
- 1 روش های پزشکی در جراحی تنگی کانال نخاعی گردن
- 2 روش های تشخیصی و آزمایش های قبل از جراحی تنگی کانال نخاع گردن
- 3 عوارضی که ممکن است با جراحی تنگی کانال نخاع گردن دیده شود
- 4 زمان بهبودی بعد از عمل جراحی تنگی کانال نخاعی گردن
- 5 نکاتی که باید بعد از جراحی تنگی کانال نخاعی گردن رعایت کرد
- 6 درمان های تکمیلی عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن
- 7 عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن چقدر طول میکشد؟+ علائم نگرانکننده بعد از عمل
- 8 چه زمانی باید عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن را انجام دهیم؟
- 9 سخن پایانی
روش های پزشکی در جراحی تنگی کانال نخاعی گردن
در صورت عدم بهبودی با درمان های غیرجراحی برای تنگی کانال نخاعی گردن، عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن بهصورت جراحی باز یا بسته بررسی بیمار انجام میشود. در جراحی باز، پزشک برشی در ناحیه گردن انجام میدهد تا به نخاع دسترسی داشته باشد و تنگی کانال را برطرف کند.
در جراحی بسته، پزشک از ابزارهای کوچک و فناوریهای پیشرفته استفاده میکند تا از طریق سوراخهای کوچک در ناحیه گردن، تنگی کانال را برطرف کند. مشاهده فیلم جراحی میتواند شمارا با روش های رایج عمل کانال نخاعی گردن بیشتر آشنا کند، ازجمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لامینوتومی و فورامینوتومی: در این روش عمل نخاع گردن، تمام یا بخشی از تیغه استخوانی ستون مهره ها در ناحیه مشکل دار گردن برداشته میشود تا فضای بیشتری برای نخاع ایجاد شود و فشار بر روی نخاع و رشتههای عصبی کاهش یابد.
دیسککتومی: در صورت وجود ناهنجاری در دیسکهای بین مهرهای، پزشک ممکن است دیسک آسیب دیده را بردارد تا رشته عصبی بتواند آزادانه از بین فضای کانال عبور کرده و فشار بر روی نخاع کاهش یابد.
عمل فیوژن ستون مهره ها: علت تنگی کانال نخاعی می تواند جابهجایی در مهرهها باشد. در این صورت، پزشک از ابزارهای مخصوصی استفاده میکند تا با قراردادن مهرهها در جای صحیح خود، فضای بین مهرهها را بازکرده و کانال نخاعی را گسترش دهد.
تصمیم پزشک برای انجام عمل بستگی بهشدت علائم و عوارض در بیمار دارد. در بعضی موارد، تنگی کانال نخاع ممکن است بدون علائم خاصی باقی بماند و در این صورت نیازی به جراحی نباشد. اما در مواردی که تنگی کانال نخاع علائم و عوارض مشکلسازی مانند درد، تحلیل عصبی، ضعف عضلات و مشکلات حرکتی را ایجاد کند، معمولاً جراحی به بیمار توصیه میشود.
پزشک پس از بررسی و ارزیابی علائم شما، تصمیم نهایی را درباره نیاز به عمل جراحی خواهد گرفت و درباره نحوه انجام عمل با شما صحبت خواهد کرد. بااینحال مشاهده فیلم عمل نخاع گردن نیز میتواند برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به این عمل جراحی مفید باشد.
روش های تشخیصی و آزمایش های قبل از جراحی تنگی کانال نخاع گردن
قبل از عمل جراحی نخاعی گردن، پزشک معالج از روشهای تشخیصی و آزمایشهای مختلف برای تشخیص و بررسی وضعیت شما استفاده می کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است شما را به تخصصهای دیگر مانند فیزیوتراپیست، روانشناس یا متخصص تغذیه ارجاع دهد تا درمان و پشتیبانی مناسب را برای شما فراهم کنند.
روش های معمول جهت تشخیص تنگی کانال نخاع گردن قبل از عمل شامل موارد زیر هستند:
رادیوگرافی یا عکس رادیولوژی: این روش جهت تصویربرداری از ستون فقرات استفاده میشود و میتواند نشاندهنده تغییرات عمده در ساختار کانال نخاعی گردن باشد.
تصویربرداری MRI: تصویربرداری ام آرآی روش پیشرفتهتری است که تصاویر دقیقتری از کانال نخاعی گردن و بافتهای اطراف آن را قبل از عمل به پزشک ارائه میدهد. این روش در مقایسه با سایر روش¬های تصویربرداری امنتر بوده و عوارض جانبی ناشی از شعاعهای مضر را به دنبال ندارد.
سی تی اسکن: این روش تصاویر سهبعدی از منطقه موردنظر را فراهم میکند که به تشخیص تنگی کانال نخاعی و سایر ناهنجاریهای ستون فقرات کمک میکند.
الکترومیوگرافی: از این روش برای بررسی عملکرد عضلات و عصبها استفاده میشود و ممکن است نشاندهنده وجود ناهنجاری در کانال نخاعی گردن باشد.
آزمایش خون: برخی آزمایشهای خون ممکن است برای بررسی وضعیت عمومی شما و اطمینان از عدم وجود عوارض جانبی جدی قبل از عمل تنگی کانال نخاعی انجام شود.
عوارضی که ممکن است با جراحی تنگی کانال نخاع گردن دیده شود
بعد از عمل جراحی زمان بازگشت به فعالیتهای روزانه و بهبود کامل هر فرد بستگی به شرایط بدنی خاص او دارد. پزشک معالج میتواند به شما در این باره توضیحات دقیقتری بدهد و زمان توصیهشده برای بازگشت به فعالیتهای روزمره را مشخص کند؛ اما برخی عوارض عمل جراحی ممکن است زمان بازگشت به شرایط طبیعی را برای بیمار طولانی کنند.
ازجمله این عوارض می توان به عفونت، خونریزی، آسیب به عصبها و بافتهای اطراف، تغییر در حس و عملکرد عضلات و بروز مشکلات در حرکت و تعادل اشاره کرد. همچنین، این عمل ممکن است منجر به عوارض جانبی نظیر درد، سفتی و سختی گردن، خستگی و ضعف عضلانی، و اختلال در خواب شود.
عوارض مربوطه می توانند برای یک بازه زمانی کوتاه مشاهده شوند و یا پس از عمل در بلندمدت ادامه داشته باشند که در این صورت نیاز به درمان و مراقبت پزشکی دارند.
میزان درد در بیماران مختلف، متفاوت است و به شرایط بیمار ازجمله سن و وضعیت سلامتی، جزئیات عمل جراحی و مراقبت های بعد برای عمل بستگی دارد. در برخی موارد، بیماران ممکن است درد شدیدی را تجربه کنند که نیاز به مراجعه به پزشک و درمان اختصاصی دارد. در سایر موارد، درد معمولاً قابلتحمل بوده و با داروهای تجویزشده توسط پزشک تسکین پیدا میکند.
استفاده از سرما بهمنظور کاهش درد و التهاب در منطقه تحت عمل جراحی باید با اجازه پزشک انجام شود. همچنین روشهای غیردارویی مانند تکنیکهای تنفس عمیق و مدیتیشن نیز ممکن است به کاهش درد بعد برای عمل در بیماران کمک کند. برای تجربه درد کمتر پس از عمل لازم است که دستورات پزشک را بهدقت دنبال کرده و مراقبتهای قبل و بعد برای عمل را بهخوبی انجام دهید.
زمان بهبودی بعد از عمل جراحی تنگی کانال نخاعی گردن
دوره نقاهت بعد از عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. این موضوع به عوامل مختلفی مانند نوع عمل، وضعیت سلامتی و سن بیمار و مراقبت های قبل و بعد عمل بستگی دارد. اما بهطورکلی، معمولاً حدود چند هفته تا چند ماه طول میکشد تا بیمار به شرایط عادی و فعالیت های روزمره سابق خود بازگردد.
مهم است که بیمار در دوره نقاهت بیماری، استراحت کافی داشته و از فعالیتهای سنگین و رفتارهای پرخطر اجتناب کند. توجه به توصیههای پزشک و رعایت دستورات او در مورد تمرینات فیزیکی، تغذیه و سایر مراقبت های جراحی، نقش تعیینکنندهای در تسریع روند بهبودی و کوتاهشدن دوره نقاهت بعد از عمل جراحی کانال نخاع گردن دارد.
نکاتی که باید بعد از جراحی تنگی کانال نخاعی گردن رعایت کرد
مراقبتهای پس برای عمل بهاندازه خود عمل جراحی مهم هستند؛ زیرا موفقترین جراحیها نیز بدون مراقبت و رعایت دستورات پزشک می توانند به شکست منجر شوند. پس از عمل تا مدتی بدن حساستر از قبل بوده و هرگونه بیتوجهی و عدم رعایت میتواند تهدیدکننده سلامت فرد باشد.
در کنار مراقبتها و رعایت دستورات پزشک، در صورت بروز هرگونه علائم نگرانکننده مانند درد شدید، خونریزی غیرطبیعی، تورم شدید و تغییرات حالت ذهنی، لازم است به طور فوری به پزشک خود مراجعه کنید. مهمترین مراقبتهای پس از عمل شامل موارد زیر هستند:
استراحت: بیمار باید برای مدتزمان معینی پس برای عمل نخاع گردن استراحت مطلق داشته باشد، این مدتزمان توسط پزشک معالج تعیین می شود. استراحت به عضلات و بافتهای مجاور کانال نخاع کمک میکند تا بهبود یابند و التهاب بدن را کاهش می دهد. بااینحال لازم است درباره محدودیت در فعالیتهای فیزیکی و انجام کارها به طور ویژه با پزشک خود صحبت کنید.
استفاده از گردنبندهای طبی: نوع، زمان و شیوه استفاده از این گردنبندها باید توسط پزشک برای شما تعیین گردد. پزشک معمولاً پس برای عمل، توصیه می کند که تا مدتی از گردنبند طبی استفاده کنید. این کار به حفاظت از گردن شما کمک میکند.
مصرف منظم داروها: داروهای ضدالتهاب، مسکن و آنتیبیوتیکها از رایجترین داروهایی هستند که پس از عمل جراحی گردن تجویز می شوند. این داروها به کاهش درد، التهاب و پیشگیری از عفونت پس از جراحی کمک میکنند، بااینحال نباید خودسرانه مصرف شوند و لازم است که درباره مصرف هرگونه دارو و مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
فعالیت فیزیکی: پزشک ممکن است توصیه کند که بیمار باگذشت مدتی برای عمل تمرینات فیزیکی خاصی را انجام دهد. زیرا پس از گذشت مدتی از عمل، داشتن فعالیتهای سبک و منظم مانند پیادهروی میتواند بهسلامت عمومی و روند بهبودی شما کمک کند. همچنین انجام بعضی تمرینات ورزشی سبک به بهبود قوای عضلات، افزایش انعطافپذیری و بهبود عملکرد نخاع کمک میکنند.
تغذیه: تغذیه مناسب و متنوع میتواند بهبود سریع تر و بهتر بیمار را تسهیل کند. بیمار باید از مواد غذایی سالم و باارزش غذایی استفاده کرده و مکملهای ویتامینی و معدنی را در صورت تجویز پزشک مصرف کند.
پیگیری پزشکی: پس از عمل، باید به توصیههای پزشک پایبند باشید و بهمنظور پیگیری وضعیت خود، ملاقاتهای دورهای با پزشک را انجام دهید؛ زیرا مداومت در درمان و رعایت دستورات پزشکی نقش تعیینکنندهای در موفقیت جراحی دارد.
درمان های تکمیلی عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن
برای بهبود وضعیت بیمار پس از عمل، ممکن است نیاز به تغییراتی در سبک زندگی و رفتارهای روزانه شامل تغذیه مناسب، استراحت مناسب، جلوگیری از فعالیتهای سنگین و استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس باشد. همچنین استفاده از روشهای کمکی درمان پس از عمل میتواند به تسریع روند درمان و بهبودی پس از عمل کمک کند. از رایجترین این روشها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• فیزیوتراپی و کاردرمانی: تمرینات فیزیکی و توانبخشی با کمک فیزیوتراپیست و کاردرمانی میتواند بهبود عملکرد عضلات، افزایش انعطافپذیری و بهبود تعادل کمک کرده و روند بازگشت به فعالیت های روزمره سابق را تسریع کند.
• درمان با اشعه: استفاده از اشعه لیزر، امواج الکترومغناطیسی و دیگر روشهای اشعه تراپی ممکن است به کاهش التهاب و درد پس از عمل کمک کند.
• مصرف مکمل های حاوی ویتامین و مواد معدنی: ممکن است پزشک شما به طور خاص برایتان مکمل تجویز نکند؛ اما در هر شرایط لازم است که برای استفاده از هرگونه مکمل پس از عمل با پزشک خود مشورت کنید. استفاده از ویتامین ها و مواد معدنی در برنامه غذایی و یا مصرف مکمل با تجویز پزشک میتواند به روند درمان شما پس از عمل جراحی گردن کمک کند.
• ماساژ و تکنیکهای تسکیندهنده درد: استفاده از ماساژ و تکنیکهای تسکیندهنده میتواند به کاهش درد و تنش عضلانی، همچنین کاهش استرس و بهبود سلامت عمومی بیمار کمک کند.
• آبدرمانی: یکی از روشهای مفید برای کاهش درد و التهاب استفاده از آبدرمانی است؛ اما توجه داشته باشید که این روش ممکن است برای همه بیماران مفید نباشد. وجود آلودگی در استخر میتواند ریسک ابتلا به عفونتهای پس از عمل نخاع گردن را افزایش دهد پس لازم است درباره جزئیات آبدرمانی و زمان شروع آن حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
• روشهای طب سوزنی: استفاده از روشهای طب سوزنی مانند آکوپانکچر، درصورتیکه توسط متخصص طب سوزنی انجام شود میتواند به کاهش درد و بهبود عملکرد نخاع در بعضی بیماران کمک کند.
• جراحی تکمیلی: اگرچه این روش ممکن است برای بسیاری از بیماران نیاز نباشد؛ اما در برخی موارد، پزشک انجام جراحی تکمیلی را برای کاهش علائم و عوارض پس از عمل توصیه می کند.
تأثیر سبک زندگی بر بهبودی بعد از عمل تنگی کانال نخاع گردن
سبک زندگی ناسالم شامل تغذیه نامناسب، فعالیت بدنی کم، انجام رفتارهای پرخطر، مصرف دخانیات، عدم کنترل استرس و سایر موارد آسیبزا است. تغذیه نامناسب و فعالیت بدنی کم میتواند باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی، درنتیجه کاهش سرعت و کیفیت بهبودی شما شوند.
بنابراین، داشتن یک رژیم غذایی مناسب، حفظ وزن در محدوده سالم و انجام تمرینات ورزشی سبک و منظم میتواند بهبودی شما را تسریع کند.
استرس و مصرف دخانیات نیز میتوانند تأثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر بهبودی داشته باشند؛ بنابراین، مدیریت استرس و استفاده از روشهای آرامشبخش مانند تمرینات تنفس عمیق، ماساژ و روشهای مدیتیشن میتواند بهبودی شما را تسریع کند.
مصرف دخانیات، بهخصوص سیگار، فرایند بهبودی پس از عمل را تحتتأثیر قرار می دهد. سیگار و دخانیات میتوانند عملکرد سیستم ایمنی را کاهش داده و باعث تأخیر در بهبودی، تشدید عوارض جانبی جراحی و افزایش خطر ابتلا به عفونت شوند؛ بنابراین، بهتر است قبل و پس از عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن از مصرف دخانیات خودداری کنید.
مواد غذایی مفید برای بهبودی بعد از عمل تنگی کانال نخاع گردن
رعایت رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر و غذاهای فراوری شده مانند انواع غذاهای بستهبندی و فست فودها میتواند به بهبودی شما پس از عمل تنگی کانال نخاع کمک کند. برخی از مواد غذایی مفید برای بهبود تنگی کانال نخاع گردن عبارت اند از:
• میوهها و سبزیها: مصرف مقدار کافی از میوهها و سبزیهای تازه باعث افزایش سطح ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها در بدن شما میشود که به بهبود سلامت و عملکرد نخاع کمک میکند. مصرف سبزیجاتی با برگ سبز تیره بهعنوان منابع خوب فولات و ویتامین B12 برای شما مفید بوده و می تواند روند بهبودی پس از عمل را تسریع کند.
• ماهی: ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا-3 است که خواص ضدالتهابی دارند و ممکن است به بهبود التهاب کانال نخاع کمک کند. ماهیهایی مانند ماهی قزلآلا، ماهی سالمون و ماهی تن میتوانند بهعنوان منابع خوب اسیدهای چرب امگا-3 در رژیم غذایی شما قرار بگیرند.
• مواد غذایی حاوی ویتامین D: ویتامین D برای جذب کلسیم و استحکام استخوانها ضروری است و ممکن است در بهبود عملکرد نخاع نیز تأثیرگذار باشد. منابع غذایی حاوی ویتامین D شامل ماهی، تخممرغ، شیر، محصولات لبنی و قارچ هستند.
• مواد غذایی پروتئینی: پروتئین ها برای تقویت عضلات و بازسازی بافتها پس از عمل ضروری هستند. منابع خوب پروتئین شامل گوشت سفید، ماهی، تخممرغ، لبنیات، دانهها و مغزها است.
• مواد غذایی دارای فیبر: مصرف مقدار مناسبی از فیبر در غذاهای خود میتواند به بهبود عملکرد روده و کنترل وزن شما کمک کند. مثالهایی از منابع غنی از فیبر شامل میوهها، سبزیهای، غلات کامل و حبوبات هستند.
• مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها: آنتیاکسیدانها به جلوگیری از آسیب سلولی و التهاب کمک میکنند. منابع خوب آنتیاکسیدان شامل میوهها و سبزیهای رنگارنگ، گردو، بادام و کاکائو هستند.
• آب: مصرف مقدار کافی آب برای حفظ رطوبت بدن، دفع مواد زائد و عملکرد بهینه مغز و نخاع پس از عمل نخاعی گردن ضروری است.
عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن چقدر طول میکشد؟+ علائم نگرانکننده بعد از عمل
مدتزمان عمل تنگی کانال نخاعی بستگی به جزئیات و عوامل زیادی دارد، ازجمله این عوامل میتوان بهشدت تنگی، محل تنگی، وضعیت عمومی بیمار و تصمیمات پزشک معالج اشاره کرد.
این عمل جراحی می تواند چند ساعت به طول انجامد؛ بنابراین با طولانیشدن زمان جراحی دلیلی برای نگرانی وجود ندارد؛ زیرا در برخی موارد، این عمل ممکن است برای برطرفکردن تمام ناهنجاریهای موجود و استحکامبخشی به کانال نخاعی، حتی به چند جلسه جراحی تقسیم شود.
بهطورکلی، مشاهده هرگونه علامت نگرانکننده و یا تغییر ناگهانی در وضعیت پس از عمل تنگی کانال نخاعی میتواند به منزله زنگ خطری برای وضعیت سلامت شما تلقی شود، بنابراین بهتر است با مشاهده هر یک از علائم نگرانکننده به پزشک مراجعه کنید. ازجمله علائم نگرانکننده پس از عمل تنگی کانال نخاع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• درد شدید در ناحیه عمل: اگر درد شما پس از عمل بسیار شدید است و با استفاده از داروهای تسکیندهنده درد تجویزشده توسط پزشک کنترل نمیشود، بهتر است برای بررسی این وضعیت به پزشک مراجعه کنید.
• تورم یا قرمزی شدید در ناحیه عمل: اگر ناحیه عمل متورم یا قرمز شده است و این تورم و قرمزی بعد از گذشت چند روز از عمل هنوز بهبود نیافته است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
• افتادگی و ضعف عضلات: اگر پس از عمل احساس ضعف یا افتادگی در عضلاتی مانند پلکها، دستها و یا سایر بخشهای بدن دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
• تغییرات در حس و حرکت: اگر باگذشت چند روز از عمل جراحی، تغییراتی در حس و حرکت دستها یا سایر بخشهای بدن مشاهده میکنید، بهتر است جهت بررسی این مشکل به پزشک مراجعه کنید.
• علائم عفونت: مشاهده هریک از علائم عفونت مانند تب، درد شدید، قرمزی و تورم در ناحیه عمل، خروج مایعات غیرعادی از محل جراحی یا بوی نامطبوع در ناحیه عمل میتواند نشانه وجود عفونت و تهدید جدی برای سلامتی بیمار باشد، بنابراین بهتر است با مشاهده هریک از این علائم دراسرعوقت به پزشک خود مراجعه کنید.
چه زمانی باید عمل جراحی تنگی کانال نخاع گردن را انجام دهیم؟
پزشک معمولاً با مشاهده علائم ناشی از فشار شدید روی نخاع و اعصاب آن، عمل جراحی را برای بیمار تجویز میکند. این علائم ممکن است شامل درد، سستی و ضعف عضلات، مشکلات حسی و حرکتی در دستها، مشکلات تعادل و سایر علائم مربوط به این عارضه در نخاع باشد. زمانی که این بیماری شدت یافته و داروها و روشهای غیرجراحی مؤثر واقع نشود، پزشک جراحی را برای درمان تنگی کانال نخاعی گردن شما انجام میدهد.
سخن پایانی
عمل تنگی کانال نخاع گردن یکی از جراحیهای حیاتی است که میتواند به شدت کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری با ایجاد فشار بر نخاع و اعصاب، نه تنها باعث درد و ناتوانی میشود بلکه در صورت عدم درمان به موقع، ممکن است منجر به مشکلات جدی مانند فلج یا اختلالات دائمی در حرکت و حس شود. اگر دچار علائم مانند درد مزمن گردن، بیحسی در دستها یا ضعف عضلانی هستید، احتمالاً زمان آن رسیده که به این مشکل جدی توجه بیشتری داشته باشید.
در این مقاله، به روشهای جراحی و مزایای آن اشاره کردیم و امیدواریم که شما به اهمیت این عمل پی برده باشید. شاید نگران هزینهها، عوارض یا خطرات جراحی باشید، اما باید بدانید که با انتخاب متخصصین ماهر و با تجربه، میتوان خطرات را به حداقل رساند. کلینیک ما با کادر پزشکی حرفهای و استفاده از روشهای نوین درمانی، به شما کمک خواهد کرد تا بهبودی سریع و بدون عوارض داشته باشید. برای مشاوره و بررسی وضعیت خود، همین حالا با ما تماس بگیرید. نگذارید تنگی کانال نخاع گردن، زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
جراح و متخصص ارتوپدی – جراحی های فوق تخصصی دست و زانو