دلایل بسیاری وجود دارد که سبب بروز درد دست راست میشوند. این عارضه می تواند به زیربغل، شانه، کتف و گردن گسترش بیابد و فرد در این اندامها نیز دردی را احساس نماید. شایعترین علتی که سبب بروز این عارضه می شود، مرتبط با گردش خون ضعیف است. دلایل دیگری مانند حملات قلبی، ناراحتیهای مفصلی (آرتروز)، فتق مهرههای گردنی، سندروم خروجی قفسه سینه، فشار اعصاب و .. می توانند سبب بروز احساس درد دست راست، شانه، کتف و گردن شود. از این رو بهترین کار در زمان احساس درد، مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد خوب برای ریشهیابی علت و درمان میباشد.
حال ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که برای درد دست به چه دکتری مراجه کنیم؟ باید گفت از آن جا که کلینیکهای درمانی ارتوپدی و پزشکان متعدد و زیادی وجود دارد، بایستی بهترین متخصص ارتوپدی را بیابید که مهارت بالایی در ارزیابی، تشخیص و درمان درد دست راست از کتف تا انگشتان شما داشته باشد. در ادامهی این مقاله برای افزایش اطلاعات شما علت درد دست راست را شرح داده ایم. مجددا تاکید می شود که در صورت احساس درد به پزشک مراجعه نمایید و از درمان های خودسرانه خودداری نمایید.
فهرست مطالب
علت درد دست راست
رشته های عصبی که در دست، بازو، شانه، کتف و گردن قرارد دارند؛ به یکدیگر متصل هستند و ریشه ی آن ها از بین مهرههای گردن خارج میشود. از این رو ممکن است این درد به کتف و گردن نیز منتشر شود و باعث ایجاد ناراحتی گردد. ریشه یابی علت بروز درد بایستی توسط متخصص دست انجام شود.
با این حال عمده دلایل درد دست راست مربوط به مشکلات ارتوپدی است؛ اما در موارد بسیار نادر حملات قلبی و مشکلات عصبی نیز می توانند دلیل بروز چنین دردی شوند. در ادامه دلایل شایع ارتوپدی بروز این درد را بیان کرده ایم.
1.فتق دیسک بین مهرههای گردن
در برخی افراد دیسک بین مهرههای گردن از جای خود بیرون می زند و به رشتههای عصبی که در کنار آنها قرار دارد فشار وارد می کند. این بیرون زدگی را فتق دیسک گردن نیز مینامند که سبب ایجاد درد در گردن و دست میشود. برای درمان و بررسی این عارضه حتما به پزشک متخصص ارتوپدی باید مراجعه نمایید.
2.آرتروز دست
از مهم ترین دلایلی که سبب درد دست راست مزمن و پیوسته می شود، آرتروز دست است. این عارضه به زمانی اطلاق داده میشود که در طی آن مفاصل بین استخوان ها از بین برود. در این حالت استخوان ها روی هم ساییده می شوند و باعث احساس درد می گردد. این عارضه علاوه بر درد با التهاب، قرمزی و یا برجستگیهای کوچک و سختی زیر پوست همراه است.
3.رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلات
دلیل رایج دیگر در بروز درد دست راست و بازو، کشیدگی و رگ به رگ شدن رباطها، تاندون، ماهیچه ها و عضلات موجود در دست است. این عارضهها معمولا ناشی از استفاده زیاد و مکرر از اندام است. معمولا در ورزشکاران اعم از والیبالیستها، تنیس بازان و بسکتبالیستها شاهد کشیدگی و رگ به رگ شدن ماهیچهها هستیم که این امر سبب بروز درد در ناحیه دست میشوند.
4.شکستگی استخوان دست
در دست ۲۷ استخوان درشت و ریز وجود دارد. بر اثر عوامل مختلفی مانند افتادن از بلندی و ضربه خوردن شدید; ممکن است هر یک از این استخوان ها دچار شکستگی شوند. نشانه ی بارز شکستگی استخوان درد است. معمولا شکستگی ها بدون جراحی قابل درمان هستند. توجه داشته باشید که حتما می بایست به پزشک متخصص ارتوپدی خوب مراجعه نمایید.
5.سندروم خروجی قفسه سینه
بین دنده اول در قفسه سینه و استخوان ترقوه، رگ های خونی و رگ های عصبی وجود دارد. ممکن است بر اثر عوامل مختلف این اعصاب و عروق تحت فشار قرار بگیرند و موجب درد دست راست و کتف شوند. به این اختلال سندروم خروجی قفسه سینه می گویند که در طی آن ریشه های عصبی که وظیفهی کنترل احساس و حرکت دست را دارند تحت فشار قرار می گیرند و احساس درد را به همراه خواهد داشت.
6.سندرم تونل کوبیتال
در نزدیک آرنج عصبی با نام زند زیرین قرار دارد. سندروم کوبیتال زمانی اتفاق می افتد که این عصب تحت فشار قرار گیرد و ایجاد درد در آرنج و دست نماید. اگر این عارضه در سمت راست بدن اتفاق افتد درد دست را به همراه خواهد داشت. هم چنین این عارضه علائم دیگری مانند خارش و بی حسی انگشت کوچک و انگشت حلقه را دارد.
7.روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی که آرتریت روماتوئید نیز نامیده می شود؛ از شایع ترین بیماری های خودایمنی است و به نوعی بافت های بدن با مرور زمان از بین می روند. این عارضه اگر در دست ها نمود یابد با درد دست و التهاب همراه خواهد بود.
8.کیستهای گانگلیون
در غشای مفصلی و غلاف تاندون ها مایعاتی به طور طبیعی وجود دارند. زمانی که این مایعات تجمیع شوند; برآمدگی هایی را به وجود می آورند که به اصلاح به آن ها کیست گانگلیون می گویند. از آن جا که تعداد زیادی مفصل و غلاف تاندون در دست ها وجود دارد احتمال بروز این کیست ها در دست بیشتر است. هنگامی که ایت کیست ها در حرکت طبیعی مفاصل و تاندونها اختلال ایجاد کنند; سبب بروز درد دست می گردند. برای درمان این عارضه باید به دکتر ارتوپد خوب مراجعه نمایید.
9.استفاده بیش از حد از دست
جدای از مواردی و مشکلاتی که در بالا مطرح کردیم؛ در اکثر زمان ها درد دست راست که موقتی است به دلیل کار کشیدن و استفادهی بیش از حد از عضلات مختلف میباشد. در چنین زمان هایی ممکن است دست رگ به رگ شود و درد را ایجاد نماید.
دلایل نادر درد دست راست
-
تومورهای گلوموس
اینها تومورهای خوش خیم بسیار کوچکی هستند که روی جسم گلوموس، در زیر ناخن یا سر انگشت ایجاد می شوند. این تومورها باعث درد شدید دز دست می شوند که اغلب همراه با تیر کشیدن یا سوزش است و در سرما اوضاع بدتر می شود. ناحیه اطراف تومور ممکن است حساس و کمی متمایل به آبی باشد.
-
سندرم درد منطقه ای پیچیده (CRPS)
این بیماری مزمن بعضا بعد از یک آسیب جزیی ایجاد می شود. و بخشی از اتدام از جمله دست را درگیر می کند که علائمی مانند سوزش، تورم، خشکی و تغییرات رنگ و دمای پوست را به همراه دارد.
-
آرتریت سیفیلیسی:
عارضه نادری از سیفلیس، نوعی عفونت است که از راه جنسی منتقل می شود. این بیماری باعث التهاب و درد در مفاصل مختلف از جمله مفاصل دست می شود. علائمی از جمله تورم، قرمزی و مشکل در حرکت مفصل است. تشخیص این بیماری با آزمایش خون و اشعه ایکس انجام می شود
-
سندرم کیپل ترنو وبر (KTWS):
این اختلال مادرزادی بر رشد استخوان، رگ های خونی و عروق لنفاوی تأثیر می گذارد. که می تواند باعث رشد بیش از حد استخوان، ایجاد عروق خونی غیرطبیعی و بزرگ شدن بافت نرم در دست شود که منجر به درد دست می شود.
-
سندرم خروجی قفسه سینه (TOS):
زمانی بوجود می آید که اعصاب یا رگ های خونی در قسمت بالایی قفسه سینه تحت فشار قرار گیرند. این سندرم می تواند باعث درد، بی حس و ضعف در دست و بازو به خصوص هنگام بلند کردن دست ها شود.
-
دررفتگی مفصل اسکافو کاپیتات:
دررفتگی نادر یک مفصل کوچک در مچ دست می تواند باعث درد زیاد، ضعف و مشکلات دیگری در دست راست شود
-
ناهنجاری مادلونگ:
این ناهنجاری رشدی بر استخوان های مچ دست تأثیر می گذارد و باعث ایجاد تغییر شکل تدریجی همراه با درد و محدودیت حرکت مچ دست می شود. این بیماری معمولا در دوران کودکی شروع می شود و با گذشت زمان بدتر می شود.
-
بیماری کین بوک:
وضعیتی نادر که در جریان خون به یکی از استخوان های کوچک مچ دست احتلال ایجاد می کند. این بیماری می تواند باعث درد پیشرونده، سفتی و ضعف در مچ دست شود.
بعصی وقنها پیش می آید که احساس یی حسی و سنگینی درد دست در ما به وجود می آید که می تواند دلایل متعدد داشته باشد در اینجا به برخی از این عوامل در جهت آگاه سازی شما عزیزان می پردازیم:
پوزیشن نامناسب دست: نگه داشتن دست در یک وضعیت نامناسب و طولانی مدت، مانند خم شدن مدام مچ دست هنگام استفاده از موس یا صفحه کلیذ یا هر کار دیگری که انجام می دهید.
کمبود ویتامین B12: ویتامین B12 برای عملکرد مناسب عصب لازم است. فقر یا کمبود این ویتامین می تواند باعث بی حسی، ضعف و احساس سوزن سوزن شدن در دست ها شود.
دیابت: قند خون بالا به دلیل دیابت در طول زمان به اعصاب آسیب می رساند و باعث بی حسی و درد در دست ها و پاها شود.
آرتروز: می تواند بر مچ دست و انگشتان تأثیر بگذارد و باعث درد، سنگینی، بی حسی و ضعف شود در دست راست شود.
کم آبی بدن: کم آبی خفیف بدن نیز می توانددلیل بی حسی و سنگین شدن دست ها شود. نوشیدن مایعات در طول روز را جدی بگیرید.
- بیماری لایم: این عفونت باکتریایی ناشی از گزش کنه می تواند باعث علائم عصبی از جمله بی حسی، ضعف و درد در دست ها و پاها شود.
مصرف برخی داروها: مصرق برخی داروها ، مانند داروهای شیمی درمانی یا داروهای ضد تشنج، می تواند باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها شود.
آوردن این نقل قول هم از مجله پزشکی(healthline) حالی از لطف نیست «درد دست گاهی اوقات میتواند نتیجه یک مسئله زمینهای مانند عفونت، التهاب یا نوروپاتی محیطی باشد».
تشخیص علت درد دست راست
این عارضه میتواند ناشی از دلایل متعددی باشد که شناسایی دقیق آن نیازمند بررسیهای پزشکی است. علل متداول شامل آسیبهای فیزیکی مانند کشیدگی عضلانی یا شکستگی استخوان، بیماریهای مرتبط با اعصاب مانند سندرم کانال کارپال، وضعیتهای التهابی مانند آرتریت، و همچنین بیماریهای گردش خون مانند ترومبوز ورید عمقی است. برای علت درد دست راست در بخش های مختلف؛ تشخیص دقیق، ارزیابی توسط پزشک، شامل معاینه فیزیکی، گرفتن شرح حال دقیق و انجام آزمایشهای تصویربرداری مانند اشعه X و MRI مورد نیاز است. در نهایت، تشخیص علت این مشکل امکان پذیرش روش درمانی مناسب و موثر را فراهم میآورد.
درمان درد دست راست از کتف تا انگشتان
اگر درد دست راست، بازو و یا انگشتان شما خیلی کم است و احساس میکنید بر اثز فعالیت زیاد یا ضربههای ناگهانی ضعیف ایجاد شده است، میتوانید قبل از رفتن به دکتر، این کارها را در خانه انجام دهید تا دردتان کمتر شود:
- استراحت کنید
انجام هرگونه فعالیتی که باعث درد یا تحریک بیشتر میشود را متوقف کنید.
- استفاده از کیسه یخ یا کمپرس سرد :
چند بار در روز به مدت 15 تا 20 دقیقه کیسه یخ یا کمپرس سرد رای روی محل درد بگذارید
- بستن ناحیه درد
ناحیه آسیب دیده را ببندید یا باند کنید تا به کاهش تورم کمک کند.
- بالا گرفتن بازو و دست
دست و شانه راست خود را بالاتر از قلبتان نگه دارید.
- حرکات کششی آهسته انجام دهید
کشش منظم و ملایم میتواند به بهبود انعطاف پذیری و دامنه حرکتی کمک کند.
دقت داشته باشید اگر دردتان شدید است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی برای درمان به پزشک ارتوپدی مراجعه کنیم ؟
این درد بسیار شایع است اما هرگز نباید آن را نادیده گرفت. چرا که نادیده گرفتن آن و درمان نکردن امکان بروز مشکلات جدی تری را به همراه خواهد داشت.
در صورتی که به غیر از درد نامشخصی که علت آن را نمی دانید; علائم زیر را نیز داشتید بایستی سریعا به متخصص ارتوپدی خوب مراجعه کنید. پزشک با معاینه و بررسی وضعیت شما علت را ریشه یابی می کند و درمان مناسب را شروع خواهد کرد.
این علائم عبارتند از :
-
- درد در قفسه سینه
- ادامه دار بودن درد
- التهاب و قرمزی در دست
- اختلال در حرکت دست و انگشتان
- گرفتگی ناگهانی کتف راست
- درد مزمن و شدید
توصیه نهایی
همانطور که مطالعه نمودید، دلایلی که مسبب ایجاد درد دست راست، شانع، زیربغل، کتف و گردن می شوند را اشاره کردیم و آن ها را برای شما شرح دادیم. ذکر این نکته مهم است که این مطالب صرفا برای افزایش آگاهی و اطلاعات شما نگارش شده اند و در زمان احساس درد بایستی برای ارزیابی و درمان نزد پزشک متخصص ارتوپدی خوب بروید.
پزشکان ما در کلینیک جامع تخصصی و فوق تخصصی دکتر ارتوپد همواره تلاش نموده اند که بهترین درمان هاو خدمات را برای بازیابی هرچه سریعتر بیماری مراجعین خود ارائه دهند. از این رو با اطمینان خاطر می تواندی برای درمان و بهبودی کامل به این مرکز مراجعه نمایید.
جراح و متخصص ارتوپدی – جراحی های فوق تخصصی دست و زانو