بی حسی دست چپ نشانه چیست، علل مختلفی میتواند منجر به بی حس شدن دست چپ شود که شامل سندرم تونل کارپال، تنیس البو، گلف البو، سندرم تونل کوبیتال و نوروپاتی محیطی و درگیری اعصاب گردنی موسوم به رادیکولوپاتی است. اغلب علت بی حس شدن انگشتان دست سمت چپ نشانهی اختلال جدی نیست اما گاهی هشداری برای مشکلات جدیتری چون سکته و حملات قلبی و مستلزم پیگیری میباشد.
آنچه در این مقاله می خوانید :
بی حسی دست چپ نشانه چیست و علائم هشدار آن کدام است؟
بیحسی دست چپ خصوصاً در مواردی که طول بکشد نبایستی غیرمهم تلقی کنید. در ادامه قصد داریم در خصوص اینکه منظور از بی حس شدن نوک انگشتان، علت و درمان نداشتن حس در دستان چپ اطلاعاتی ارائه دهیم.
بی حس شدن انگشتان دست چپ به طور موقت جدی نیست و اغلب به مشکلات اسکلتی عضلانی مربوط میشود که در اغلب موارد احتمالا خود به خود بهبود مییابد. اما اگر در مورد این درد شک دارید و یا دردتان مدت زیادی است که وجود دارد و آزاردهنده شده، حتما با یک متخصص دست باتجربه مشورت کنید.
به خصوص اگر مناطق بی حس شده در دستان چپ شما در حال افزایش است مراجعه به ارتوپد بایستی هر چه سریع تر برای ریشه یابی علت بی حسی انگشتان دست چپ و درمان آن انجام بگیرد.
و در صورت داشتن این علائم حتما به دنبال کمک اورژانسی باشید و بدون اتلاف وقت با تلفن اورژانس تماس بگیرید:
- درد و فشار قفسه سینه
- درد در ناحیه پشت
- درد در فک و شانه
- تغییر رنگ پوست
- تپش قلب
- مشکلات تنفسی یا بلع
- گیجی
- سردرد ناگهانی
- فلج صورت
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات تعادلی و عدم هماهنگی به صورت ناگهانی
برای آشنایی بهتر و بیشتر در مورد اینکه بی حسی دست چپ نشانه چیست و یافتن راهکار مناسب برای درمان عدم حس در دست سمت چپ حتما ادامه مقاله را مطالعه کنید.
علت بی حسی انگشتان دست چپ چیست؟
سوالی که ممکن است با آن مواجه شده باشید و شما را به مطالعه این مقاله هدایت کرده احتمالاً آن است که بروز بی حسی در نوک انگشتان دست سمت چپ نشانه چیست.
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم علل بروز درد دست سمت چپ و یا بی حس شدن انگشتان دست سمت چپ میتواند متنوع باشد و از گیر افتادگی عصب ناشی از بیماری سندرم تونل کوبیتال یا تونل کارپال، تنیس البو و گلف الو تا نوروپاتی محیطی، مسمویت با فلزات سنگین، حمله قلبی یا سکته مغزی و غیره را شامل شود.
درد قلب و بی حسی نوک انگشتان دست چپ نشانه چیست
یک علت بی حس شدن انگشتان دست سمت چپ و درد قلب مشکلات قلبی و عروقی و حمله قلبی خواهد بود. حال نسبت به سوال بی حسی نوک انگشتان دست چپ نشانه چیست بخواهیم پاسخ دهیم؛ نداشتن حس دست سمت چپ در حقیقت یکی از نشانههای اولیه و بارز حمله قلبی در کنار انتشار درد به فک، گلو و کمر، حالت تهوع و سرگیجه و تعریق زیاد، خواهد بود.
درد ناشی از حمله قلبی به شکل یک درد سنگین و فشاری روی قفسه سینه بروز میکند.
بی حسی دست چپ نشانه چیست و علل آن کدام است؟
- پوزیشن نادرست بدن حین خوابیدن، درازکشیدن یا کار پشت میز
طرز قرارگیری بدن و پوستجر هنگام خوابیدن، درازکشیدن یا کار پشت میز امکان بی حس شدن دست چپ وجود دارد. چرا که پوستجر نامناسب اعصاب بدن و اعصاب حرکتی را درگیر میکند و در طول خواب به دلیل فشاری که به یک طرف بدن وارد میشود این نداشتن حس بیشتر و بیشتر میشود.
بنابراین نداشتن حس دست با اشتباهات رایج در خواب رابطه نزدیکی دارد.
از همین رو در خصوص انتخاب تختخواب، تشک و نوع بالش دقت کنید. سعی کنید تشکهای قدیمی و کهنه را که فرم خود را از دست دادهاند، تعویض کرده و از تشکهای استاندارد استفاده کنید.
انتخاب متکای استاندارد ضروری است، بالشتی که استفاده میکنید باید در یک حد استاندارد نه خیلی کوچک و نه خیلی بزرگ باشد و یا بیش از حد نرم و یا بیش از حد سفت نباشد تا فرد دچار بیرون زدگی دیسک که خود میتواند عامل انتشار درد و بی حس شدن تا مچ دست گردد، نشوید.
انتخاب یک صندلی مناسب برای انجام کار پشت سیستم نیز بسیار ضروری است چرا که اگر صندلی از دستههای استاندارد برخوردار نباشد ممکن است بر اثر نشستن طولانی مدت پشت میز کار دست دچار بیحسی، مور مور یا گز گز شود.
- علل تروماتیک مثل شکستگی استخوان
بی حسی دست چپ نشانه چیست، آیا این مسئله میتواند به دلیل شکستگی یا ضرب دیدگی دست بروز کند یا خیر.
یعنی در برخی از موارد به دلیل شستگی جزئی یا جابهجایی استخوان و حتی شکستگیهای مهلک این بیحسی در بازوی چپ اتفاق میافتد.
در برخی از موارد به کمک گچ گرفتن میتوان مشکل را حل کرد، اما در موارد جدیتر نیاز به عمل جراحی است.
- فتق گردن یا دیسک گردن (دیسکوپاتی گردنی)
در پاسخ به این پرسش که بی حسی دست چپ نشانه چیست، باید بگوییم بی حسی میتواند به دلیل بیرون زدگی دیسک بین مهرهای یا همان دیسک گردن باشد. در حقیقت در بیشتر موارد مشکلات دیسک های ستون فقرات گردنی میتوانند با ضعف اندام فوقانی، بی حسی، سوزن سوزن شدن بازوها که به انگشتان منتشر میشود همراهی داشته باشند.
این احساس در شرایطی بروز میکند که دیسک دچار بیرون زدگی شده و در اثر این بیرون زدگی به ریشههای عصبی خروجی از نخاع فشار آورده و منجر به بی حسی اعصاب منتشره به دستها خواهد شد.
مشکلات مربوط به ستون فقرات گردنی میتواند بر اثر افزایش سن یا شرایط شغلی (شغلهایی که فرد مجبور است که سرش را روی گردنش خم بکند مثل نویسندهها و تایپیستها) و یا آسیبهای مرتبط با تصادف باشد. که با مراجعه به موقع به پزشک ارتوپد درمان بی حسی دست چپ به طور متناسب برای پیشگیری از بروز عوارض الزامی است.
بیماری تنیس البو یا بازوی تنیس باز (Tennis elbow)
به این بیماری در اثر تورم تاندونها یا تاندونیت ایجاد میشود. به علت بکارگیری بیش از حد تاندونها یا ماهیچههای ساعد، فرد دچار فشار و پارگیهای ریزی روی تاندونهای این عضلات شده و تاندونهای اسیب دیده ملتهب میشوند. التهاب با تورم همراهی دارد، این تورم موضعی میتواند روی رشتههای عصبی اطراف ارنج فشار وارد بکند و منجر به ایجاد مشکلات حسی بشود که از ارنج به ساعد و تا نوک انگشتان دست منتشر میشود.
پس میتوان گفت این موضوع یک علت بی حسی انگشتان دست چپ میباشد و میتوانیم ادعا کنیم یکی از پاسخهای مرتبط با سوال بی حسی در نوک انگشتان دست چپ نشانه چیست را یافتهایم.
- بیماری گلف البو یا بازوی گلف باز (Golf elbow)
این بیماری در اثر التهاب تاندونهای متصل کننده ساعد به آرنج بروز میکند. این مسئله در اثر حرکت مکرر دست، ساعد یا مچ دست بروز خواهد کرد و میتواند در دراز مدت منجر به محدودیت دامنه حرکتی یا بی حس شدن و سوزن سوزن شدن دست شود.
- سندرم تونل کوبیتال
این بیماری در اثر تحت فشار قرارگیری عصب اولنار و تورم و التهاب این عصب عبوری از آرنج بروز خواهد کرد. خم کردن دست، سابقه شکستگی یا دررفتگی آرنج، آرتریت و خار استخوانی عامل اصلی بروز سندرم تونل کوبیتال است.
- آسیبدیدگی بازویی یا شبکه عصبی براکیال
شبکهی براکیال از مجموعه اعصابی تشکیل شده که از ستون فقرات گردنی منشاء میگیرند. این رشتهها به هم وصل میشوند و تنههای عصبی کلفتی را تشکیل میدهند که به سمت بازوها میروند و تا خود دست و نوک انگشتان دست انشعاب پیدا میکنند.
در صورتی که به این اعصاب در اثر ضربات شدید آسیبی وارد شود، پیامهای حسی و عصبی به درستی به بازوها، ساعد، دست منتقل نمیشود.
در صورت آسیب دیدگی کل شبکه بازویی حس و حرکت کلیه قسمتهای اندام فوقانی از بالا تا پایین به طور کامل از بین میرود. به علاوه در آسیب دیدگی شبکه عصبی براکیال با داشتن مشکلات حسی و حرکتی، بیمار حتی ممکن است از درد اندام نیز شاکی باشد.
برای همین موضوع نیاز است که اگر به دلیل فعالیتهای فیزیکی یا شغلی خود دچار آسیب گردن یا عصب بازویی شدهاید، حتما فورا برای درمان بی حسی اقدام کنید.
مثلا اگر تایپیست هستید، باید با رعایت موازین ایمنی اقدامات لازم را اعمال کنید و یا اگر در اثر شکستگی یا موارد دیگر دچار بی حسی دست چپ شدهاید، حتما درمان آن را در الویت قرار دهید.
- آسیبهای عصب محیطی و نوروپاتی محیطی (سندرم تونل کارپال)
هرگونه آسیب دیدگی به عصب محیطی میتواند یکی از علل بی حس شدن انگشتان دست چپ باشد. آسیب اعصاب محیطی میتواند ناشی از تصادف، زمین خوردن یا ورزش باشد. اعصاب طی این مشکل دچار کشیدگی، فشردگی، خرد شدن یا قطع شدن میگردد.
برخی مشکلات پزشکی از جمله دیابت، سندرم گیلن باره و سندرم تونل کارپال و همچنین بیماریهای خود ایمنی از جمله لوپوس، آرتریت روماتوئید و سندرم شوگرن میتواند عامل بی حسی باشد.
اسیب دیدن عصب رادیال میتواند منجر به نوروپاتی رادیال شود. اسیب عصب رادیال باعث بی حس شدن و خارش یا دردهای سوزنده، احساس ضعف، اختلال در حرکت دادن مچ، انگشتان و دست میشود.
در حقیقت اگر به دنبال جواب این سوال هستید که بی حسی دست چپ نشانه چیست و یا بی حسی نوک انگشتان دست چپ نشانه چیست، بهتر است به سیستم کاری خود توجه ویژهای داشته باشید.
سندرم تونل کارپال، یک بیماری شایع است که طی آن فشار بر روی اعصاب مچ دست وارد میشود.
اگر دائم در حال انجام فعالیتهای تکراری مثل نقاشی، دوزندگی، بازی هندبال یا تایپ هستید، بیشتر در معرض سندرم تونل کارپال یعنی درد مچ دست خواهید بود.
در برخی از موارد به دلیل افزایش سن، یا به دلیل نشستن و خوابیدن غیراصولی و نادرست درگیر علائم آرتروز میشویم که بی حسی دست میتواند یکی از علائم آن باشد.
نورورپاتی محیطی میتواند یکی دیگر از پاسخهای ممکن برای جواب این سوال یعنی بی حسی دست چپ نشانه چیست، باشد.
-نوروپاتیهای محیطی
نوروپاتی محیطی یعنی اینکه رشتههای سیستم عصبی خارج از مغز و نخاع تحت فشار قرار میگیرند یا دچار اسیب میشوند. هر گونه اسیب دیدگی رشتههای عصبی خارج از مغز و نخاع را نوروپاتی محیطی میگویند. نوروپاتیهای محیطی که در اندام فوقانی ایجاد میشود میتواند باعث بروز حالتهایی مانند بی حسی در بازوها و دستها شود.
مثلا نوروپاتی دیابتی، نوروپاتی مربوط به کمبودهای تغذیهای، مسمومیت با فلزات سنگین برخی از بیماریها مثل دیابت میتوانند چنین علائمی با خود به همراه داشته باشند.
همچنین افراد تایپیست یا افرادی که به مدت زیادی روی پای خود میایستند یا با دست خود کار میکنند مثل تایییستها ممکن است بیشتر درگیر این نوع بیماری شوند.
البته در برخی از موارد هم نوروپاتی محیطی به دلیل کمبود ویتامینB12 اتفاق میافتد. وقتی که بدن دچار کاهش و کمبود زیاد این ویتامین باشد، اختلالات عصبی خود را بروز میدهند و علائمی مثل علائم بالا بروز مییابند.
غذاهایی که دارای ویتامینB12 هستند شامل: تخم مرغ، گوشت قرمز، ماهی، لبنیات و سایر مکملها که باید در مصرف روزانه و هفتگی گنجانده شوند.
- مسمومیت با مصرف فلزات سنگین:
قرار گرفتن در معرض یا مصرف گروهی از فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و جیوه، و یا مواد شیمیایی دیگر قادر به ایجاد به نوروپاتی محیطی در فرد است.
چنین مشکلاتی به دنبال شیمی درمانی برخی از سرطان ها و همچنین بعضی از داروهای ضد ویروس که مورد استفاده در درمان ایدز نیز بروز میکند.
رماتیسم مفصلی(ارتریج روماتویید)
رماتیسم مفصلی نوعی بیماری خود ایمنی است که بیشتر منجر به درد، بی حس شدن و یا سوزن سوزن شدن دست یا دستها میشود. این بیماری که باعث تورم در مفاصل و التهاب بافت همبند میگردد خود منجر به فشرده شدن اعصاب منتشره به مچ دست خواهد شد و همین مسئله میتواند علت بروز بی حسی در انگشتان دست چپ گردد.
همچنین خارش و سوزش هم در برخی از موارد دیده میشود.
ارتریج روماتویید با درگیری مفاصل انگشتان دست و مچ همراهی بسیار زیادی دارد. سایر بیماریهای اتویی میوم مثل پسوریازیس مثل بعضی از ارتوییدهای واکنشی هم ممکن است با علائم مشابه بروز بکنند. تشخیص و افتراق آنها یک پزشک متخصص با تجربه میطلبد.
- تحت فشار قرار گرفتن یا اسیب عصب زند زبرین یا رادیال
بی حسی دست چپ نشانه چیست یا بی حسی انگشت دست چپ نشانه چه چیزی میتواند باشد. یکی از دلایل گیر کردن یا انقباض عصب زند زبرین یا رادیال است که انگشت کوچک را بیشتر از سایرین درگیر میکند.
بنابراین شاهد گزگز شدن، سوزن سوزن شدن، درد یا تورم و البته بی حس شدن ناحیه دست، انگشت و بازو خواهیم بود.
این عصب مسئول باز کردن مچ و انگشتان دست و درک احساسات است.
دلایل این انقباض همان انجام کارهای تکراری و بیش از اندازه است. یعنی بیشتر تایپیستها،گیتاریستها، دوزندهها، نقاشان، جوشکاران و افرادی که درگیر کارهای تکراری هستند، ممکن است این مشکلات را تجریه کنند.
- فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا نوعی رماتیسم بافت همبند است و اختلال یا بیماری است که عامل ایجاد درد پراکنده در سراسر بدن، بروز مشکلات خواب و اختلالات خلقی و خستگی است. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به دلیل پردازش غیرواقعی درد در مغزخود به طور معمول نسبت به سایر افراد نسبت به درد حساستر هستند.
عامل این بیماری را میتوان به سیستم اعصاب مرکزی و غیرارادی، انتقالگرهای عصبی و یا محرکهای خارجی و جنبههای روانی مرتبط دانست.
- کم کاری تیروئید
اگر شما جز افرادی هستید که دچار کم کاری تیروئید هستید، ممکن است بی حسی، گزگز شدن، سوزن سوزن شدن و حتی داغی دست و پا را تجربه کنید.
در واقع افرادی که درگیر کم کاری تیروئید هستند با عدم تولید هورمون کافی مواجه هستند و این موضوع بر اعصاب و سایر اندامهای حرکتی میتواند تاثیر بگذارد.
البته حساسیت به سرما، چاقی، خستگی و خشکی پوست از دیگر علائم موجود است.
- بیماری رینود
از دیگر مواردی که میتواند موجب بی حسی در انگشتان دست چپ شود، بیماری رینود است. این بیماری در واقع شامل گرفتگی و انقباض سرخرگهای موجود در انگشتان است. بنابراین با نداشتن حس و گز گز شدن در این اندام مواجه میشویم.
- حمله و درد قلبی
ممکن است برای برخی از افراد بی حسی دست چپ از علائم حمله قلبی باشد که گاهی منجر به سکته میشود. بنابراین اگر این نداشتن حس را همراه با سایر علائمی مثل علائم زیر داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- احساس درد و فشار در قفسه سینه
- درد در هر دو بازوی دست
- درد در فک و یا در کمر
- تنگی نفس
- سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ
- تپش قلب
- حمله مغزی زمانی اتفاق میافتد که شریانی که مسئول انتقال خون به مغز میباشد دچار گرفتگی شود. این گرفتگی معمولا همراه با علائمی است که یکی از آنها نداشتن حس در یک قسمت بدن مثل دست چپ است.
از دیگر عوامل مرتبط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات گفتاری
- گیجی
- سر درد ناگهانی
- استفراغ
- سرگیجه
- عدم تعادل و مشکلات هماهنگی
بی حسی دست چپ نشانه چیست و درمان بی حسی دست چپ چگونه است؟
برای درمان بی حسی دست چپ باید به دنبال علل آن باشیم. بخشی از این بی حسیها و دردها توسط پزشک ارتوپد قابل درمان است.
یعنی اگر به دلیل شکستگی، گرفتگی عضلات و یا آسیبهای مرتبط با تصادف یا ضرب دیدگی باشد، توسط ارتوپد قابل درمان خواهد بود.
اما با توجه به آنچه که در این مقاله گفته شد، ممکن است درد و نداشتن حس با مشکلات اعصاب باشد و برای حل و درمان آن نیاز است که به یک نورولوژیست یا پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنیم.
در کل درمان نداشتن حس انگشتان دست چپ میتواند در ابتدا شامل استراحت، استفاده از گرما و سرمادرمانی، استفاده از بانداژ فشار و بالا قرار دادن دست نسبت به سطح زمین باشد.
در مرحله بعد ممکن است نیاز باشد از داروهای مسکن بدون نسخه اولیه و در ادامه در صورت عدم بهبود وضعیت بیمار استفاده از داروهای مسکن قویتر از جمله مسکنهای کدئین دار، تزریق اپیدورال اوزون و کورتون، استفاده از بریس یا ساعد بند خواهد بود.
مورد دیگر در درمان بی حسی انگشتان دست چپ انجام جراحی برای رهاسازی عصب گیر افتاده خواهد بود.
سخن پایانی
در مورد بی حسی دست چپ نشانه چیست و علل بی حس شدن انگشتان دست چپ دلایل متفاوتی ذکر شد. اما همه این موارد صد در صد نیستند و نیاز است که حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
اگر نداشتن حس دست چپ توسط پزشک ارتوپد قابل درمان باشد، پزشک اقدامات لازم را انجام خواهد داد، در ضمن پزشک برای تشخیص بهتر اقدام به عکس برداری و ام آر آی خواهد کرد.
در نهایت اگر نداشتن حس مرتبط با مشکلات مغز و اعصاب باشد، با راهنمایی لازم شما را به پزشک متخصص جهت ریشه یابی علت بی حسی انگشتان دست چپ و درمان آن ارجاع خواهد داد.