درد لگن سمت راست از مشکلات رایج در میان خانم ها است که در مردان نیز به دلایل مختلفی رخ می دهد. دلایل زیادی برای بروز این درد در خانم ها وجود دارد اعم از: سیاتیک، دردهای قاعدگی، شکستگی لگن، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی و التهاب مفاصل. برای درمان این درد باید علت آن را بدانید.
در صورت تشخیص نادرست و عدم درمان به موقع این دردها می تواند سبب بروز مشکلاتی اعم از بی اختیاری ادرار و فلج اندام تحتانی شوند. از آن جا که علت بروز این دردهای لگنی می تواند پیچیده باشد؛ تشخیص آن بایستی توسط دکتر ارتوپدی خوب صورت گیرد.
از این رو برای تشخیص علت و درمان این عارضه باید به پزشک مراجعه نمایید. اگر شما به این عارضه مبتلا هستید، می توانید به کلینیک جامع تخصصی فوق تخصصی دکتر ارتوپد مراجعه نمایید. پزشکان ما با معاینه و بررسی دقیق سوابق شما اقدام به ارزیابی، تشخیص علت و درمان درد لگن سمت راست شما می نمایند.
در این مقاله قصد داریم در جهت افزایش آگاهی شما، عوامل و دلایلی که سبب بروز این عارضه می شود را مطرح نماییم. بنابراین با ما همراه باشید. مجددا تاکید می شود که در صورت احساس درد به پزشک مراجعه نمایید و از درمان های خودسرانه خودداری نمایید.
فهرست مطالب
علت درد لگن چیست؟
درد لگن میتواند ناشی از آسیبها یا بیماریهای مختلفی باشد. شایعترین علت درد شدید لگن، التهاب تاندونها یا تاندونیت است که اغلب به دلیل فعالیت بیش از حد ایجاد میشود. این وضعیت معمولاً دردناک است اما بهطور معمول در عرض چند روز بهبود مییابد. شایعترین علت درد مزمن لگن، آرتروز است که میتواند منجر به درد، سفتی و حساسیت مفاصل شود. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که شامل آرتروز استخوانی، آرتروز تروماتیک، آرتروز عفونی و آرتروز روماتوئید میشود. آرتروز استخوانی شایعترین نوع است. بورسیت تروکانتر نیز میتواند باعث این درد شود. این التهاب، کیسه پر از مایع نزدیک مفصل لگن است. عوامل مختلفی مانند آسیب، استفاده بیش از حد از مفصل یا مشکلات وضعیت بدن میتوانند باعث آن شوند. همچنین، بیماریهایی مانند آرتروز روماتوئید که در زنان شایعتر است نیز میتواند باعث درد لگن شود.
به نقل از وب سایت healthline :درد مزمن لگن اغلب به دلیل آرتروز است. آرتروز میتواند باعث درد، سفتی و حساسیت مفاصل و مشکل در راه رفتن شود.
شایع ترین عوامل درد لگن سمت راست چیست؟
درد هایی که در ناحیه لگن ایجاد می شوند می تواند مزمن باشد که در این صورت ممکن است نشانه ای از مشکلات جدی در بدن باشد. برای اینکه بدانید علت این دردها چیست و آن را درمان کنید باید به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید. در ادامه دلایل شایعی که سبب بروز درد لگن می شود را مطرح کردیم.
آسیب به استخوان لگن
در برخی از زمان ها ممکن است به علت حادثه ای مانند زمین خوردن، تصادف و یا ضربه ی ناگهانی؛ استخوان لگن دچار آسیب دیدگی اعم از ترک خوردن و یا شکستگی استخوان شود که این آسیب باعث بروز درد می شود. علاوه بر درد امکان بروز قرمزی و التهاب نیز وجود دارد.
فتق و دیسک
برخی اوقات ممکن است اختلالاتی در کمر مانند دیسک کمر، بیرون زدگی دیسک و یا حتی فتق کشاله ران باعث ایجاد این عارضه شود. این عارضه علاوه بر درد در ناحیه لگن، باعث درد در پا و کمر نیز می شود. برای درمان این عارضه بایستی تحت نظر متخصص ارتوپدی قرار بگیرید.
آرتریت
عارضه ی آرتیت نوعی بیماری مفصلی است که سبب ایجاد درد های مزمن می شود. از علائم این بیماری می توان احساس شدید درد لگن سمت راست و درد عمیق کشاله ران را نام برد که گاها این درد تا زانو کش پیدا میکند. پیاده روی طولانی و ایستادن زیاد می تواند این درد را تشدید نماید. در اغلب موارد، درد آرتریت به علت سفتی یا ورم مفصل لگن، در قسمت جلو و یا کشاله ران حس می شود.
تاندونیت
تاندونیت به زمانی که تاندون ها دچار التهاب می شوند گفته می شود. در ناحیه لگن بدن تاندون های بسیاری وجود دارد که عضلات را به مفصل لگن متصل می کنند. در برخی از شرایط و یا فعالیت های سنگین، مخصوصا در دوندگان حرفه ای، این تاندون ها به آسانی دچار التهاب و تورم می شوند که درد لگن سمت راست و چپ را به همراه دارد.
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال تخاع در ستون فقرات باعث ایجاد درد در نواحی کمر، لگن و پاها می شود. در برخی از افراد این دردها ممکن است به حدی شدید باشد که بی حسی پاها را سبب گردد. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب باید در اسرع وقت به پزشک متخصص ارتوپدی خوب مراجعه نمایید. چرا که در صورت تاخیر در درمان ممکن است دچار مشکلات جدی تری مانند بی اختیاری ادرار، ناتوانی در راه رفتن برای شما ایجاد گردد.
بورسیت
از دیگر دلایل رایج بروز درد لگن سمت راست، عارضه ی بورسیت یا همان التهاب بورس ها است. بورس ها کیسه های مملو از مایعات هستند که از نواحی استخوانی لگن محافظت می کنند. در برخی از مواقع مانند استفاده بیش از حد یا ناراحتی این بورس ها دچار التهاب می شوند و باعث بروز احساس درد در هنگام راه رفتن می شود.
علت درد لگن سمت چپ چیست؟
درد لگن سمت چپ می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد در جدول زیر سعی کرده ایم به طور حلاصه این عوامل را همراه با علایمشان ذگر کنیم.
علت درد لگن در زنان چیست؟
سندرم پسواس
سندرم پسواس یک آسیب به عضله ایلیوپسواس است در واقع این عضلهی خمکننده لگن میباشد. این سندرم معمولاً در ورزشکاران، به ویژه دوندهها، و رقصندهها مشاهده میشود. ممکن است با اسم دیگری همچون لگن پرنده یا لگن رقصنده نیز شناخته شده یاشد. ورزشکاران زن احتمال دارد نسبت به ورزشکاران مرد بیشتر به سندرم پسواس مبتلا شوند. افراد مبتلا به آرتروز لگن یا آرتریت روماتوئید نیز در معرض خطر بیشتری هستند. درد معمولاً در باسن، لگن و کشاله ران رخ میدهد. افراد همچنین ممکن است احساس لغزش یا گرفتگی در کشاله ران هنگام خم کردن زانوها تا ۹۰ درجه را گزارش کنند. ممکن است فرد هنگام تغییر وضعیت از نشستن به ایستادن دچار درد شود و در صاف ایستادن مشکل داشته باشد.
- روش درمان
درمان معمولاً شامل فیزیوتراپی است. هدف تقویت و کشش ستون فقرات و مفاصل لگن میباشد. پزشک ممکن است گاهی اوقات تزریق کورتیکواستروئید یا جراحی را تجویز کند یا داروهای بدون نسخه برای تسکین درد را توصیه نماید.
دردهای باسن پیش از قاعدگی
یکی دیگر از نشانه های سندروم پیش از قاعدگی در زنان، دردهای ناحیه لگن است. درد و گرفتگی قاعدگی معمولاً چند روز قبل از شروع دوران قاعدگی ایجاد می شود و درد لگن سمت راست شایع ترین این دردها و اختللات این دوران است. در این زمان رحم منقبض می شود و پوشش داخلی آن را از بین می برد. از این جهت است که درد احساس می شود. این نوع درد شبیه به گرفتگی و اسپاسم عضلانی نیز است.
برای تسکین این دردها از روش گرمادرمانی و کمپرس آب گرم می توانید استفاده کنید. در صورتی که دچار دردهای شدید هستید می توانید به پزشک مراجعه نمایید تا از مسکن ها برای تسکین درد استفاده کنند.
آندومتریوز
اندومتریوز (زمانی که بافتی شبیه به بافت پوشش رحم در خارج از رحم رشد میکند) میتواند باعث حساسیت لگن شود که برخی از زنان آن را به عنوان درد لگن توصیف میکنند، اندومتریوز میتواند در هر سنی زنان را تحت تاثیر قرار دهد.
درمان
درمان اندومتریوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs): این داروها به کاهش درد و التهاب کمک میکنند.
- داروهای هورمونی: این داروها به کاهش رشد بافتهای اضافی و کاهش درد کمک میکنند.
- درمان جراحی: در مواردی که داروها موثر نباشند، ممکن است جراحی برای برداشتن بافتهای اضافی انجام شود.
درد لگن در بارداری
مطالعهای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که ۴۴ درصد از ۷۸۰ زن باردار استرالیایی دچار درد لگن یا اختلال سمفیز پوبیس (SPD) شدهاند. این ممکن است به دلیل سفتی مفاصل لگن یا حرکت ناهموار مفاصل رخ دهد. افراد ممکن است دچار درد شدید در لگن، کشاله ران، واژن و سایر درد ها از جمله:
- درد تیر کشنده
- خستگی
- درد در هنگام رابطه جنسی
- فعالیتهای روزانه، مثلا بالا رفتن از پله یا برخاستن و نشستن زیاد ممکن است باعث بیشتر شدن درد شود. درد لگن یک بیماری نیست و نشانهای از وجود مشکل در بارداری نیست و نیازی به تغییر برنامه زایمان ندارد. این درد معمولاً بعد از زایمان از بین میرود. در دوران بارداری انجام برخی کارها مانند: مراقبت در هنگام راه رفتن، فیزیوتراپی و داروهای مسکن ممکن است در تسکین درد کمک کننده باشد. زنان همچنین میتوانند از کمربندهای بارداری، نوار KT برای کمک به کاهش درد استفاده کنند.
سایر دلایل بروز درد لگن سمت راست
به غیر از دلایلی که در بالا مطرح کردیم، بیماری هایی نیز وجود دارند که از علائم آن ایجاد دردهای لگنی است. در ادامه عوامل دیگری که باعث درد لگن سمت راست می شود را مطرح کردیم :
· کیست های تخمدان
· سقط جنین
· التهاب مثانه
· عفونت ادراری
· مشکلات آپاندیس
· سندروم روده تحریک پذیر
· سنگ های ادراری
· فیبروم رحم
· تخمک گذاری
· یبوست
روش های درمان خانگی درد لگن:
چند روش درمان خانگی که ممکن است به تسکین درد لگن کمک کنند عبارتند از:
- تغییر وضعیت خواب
- افزایش فعالیت بدنی
- اجتناب از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- کشش روزانه لگن و پاها
- حمام گرم یا استفاده از کمپرس گرم یا سرد
- استفاده از مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول)
جمع بندی
همانطور که در بالا مطرح کردیم علت درد لگن سمت راست به عوامل مختلفی مربوط می شود. برای این که دلیل دقیق این دردها مشخص شود باید به پزشک متخصص ارتوپدی خوب مراجعه نمایید و از درمان های خودسرانه خودداری کنید. بنابراین در صورت احساس درد در ناحیه لگن می توانید به پزشکان متخصص ما در کلینیک جامع تخصصی و فوق تخصصی دکتر ارتوپد مراجعه نمایید.
جراح و متخصص ارتوپدی – جراحی های فوق تخصصی دست و زانو