دیسکوپاتی گردن که عموم مردم آن را دیسک گردن مینامند، یک مشکل رایج است که در اثر کهولت سن یا حرکات مکرر گردن ایجاد میشود. بسیاری از دردهای شدید و مزمنی که در گردن به وجود میآیند، در واقع همون دیسکوپاتی گردن هستند.
احساس درد در گردن، درد تیرکشنده به دستها و بازوها، بیحسی و گزگز دستها و سفت شدن عضلات گردن، از نشانههای دیسکوپاتی گردن میباشند که عدم رسیدگی به آنها میتواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارد. درمانهای مختلفی برای این عارضه وجود دارد که پس از مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد، با توجه به شدت آسیب و علت آن یکی از آنها برای شما انتخاب میشود. در این نوشتار اطلاعات مختصر و مفیدی درباره دیسکوپاتی گردن جمعآوری کردهایم که با شما به اشتراک میگذاریم. همراه ما باشید.
فهرست مطالب
علل دیسکوپاتی گردن
دیسکها مانند کمک فنرهایی هستند که میان مهرهها قرار میگیرند و مانع سایش آنها بر روی یکدیگر میشوند. دیسکها شامل دو بخش اصلی میباشند. بخش درونی آن را هسته مینامند که حاوی مادهای ژله مانند است. بخش بیرونی آن بافت سختتری است که در اطراف ماده ژلهای قرار دارد.
از میان دیسکها رشتههای نخاعی هم عبور میکنند، بنابراین هرگونه عارضهای که در دیسکها رخ دهد میتواند بر نخاع و رشتههای عصبی فشار بیاورد و مشکلات عصبی ایجاد کند. با بالا رفتن سن، ماده ژلهای درون دیسکها کم میشود یا از بین میرود. گاهی هم این ماده به بافت بیرونی نشت میکند. از بین رفتن هسته دیسک باعث سایش مهرهها به یکدیگر و تحلیل رفتن آنها میشود.
ستون فقرات گردنی دارای هفت مهره است که میان هر یک از آنها یک دیسک قرار دارد. هر گونه آسیبدیدگی دیسک گردن که دیسکوپاتی گردن نام دارند، میتوانند دردهای شدیدی را در قسمت فوقانی بدن ایجاد کنند. دلایل دیسکوپاتی گردن را میتوانیم موارد زیر بدانیم:
- بالا رفتن سن
- انجام حرکات تکراری گردن
- انجام فعالیتهای ورزشی سنگین به صورت نادرست
- شیوه نادرست انجام دادن فعالیتهای روزمره
- گذراندن زمان زیاد مقابل کامپیوتر
- وارد شدن یک ضربه فیزیکی سنگین مانند سوانح تصادف
نشانه های دیسکوپاتی گردن
دیسکوپاتی گردن علاوهبر مهرهها به عضلات اطراف و رشتههای عصبی نیز آسیب وارد میکند. به همین دلیل نشانههای مختلفی برای دیسکوپاتی گردن ذکر میشوند که طیف مختلفی از آسیبهای عضلانی، اسکلتی و عصبی را دربر میگیرند. برخی از نشانههای دیسکوپاتی گردن عبارتاند از:
- گردن درد
- درد گردنی که به بازوها کشیده میشود. این درد را ارجاعی یا رادیوکولوپاتی مینامند.
- احساس خشکی و سفتی گردن
- ضعف در دستها و بازوها
- گزگز و بی حسی دستها
- دردی که از گردن به سر کشیده میشود.
- سردردهای صبحگاهی
- ضعف و تحلیل عضلات فوقانی بدن
علائم دیسکوپاتی گردن بسته به محل، نوع و شدت آسیب متفاوت هستند. ممکن است شما همه علائم بیماری را داشته باشید یا تنها یکی از آنها را تجربه کنید. برخی افراد حتی دچار گردن درد هم نمیشوند، اما دیگر نشانهها در آنها وجود دارد. بنابراین با مشاهده هرکدام از آنها برای جلوگیری از پیشروی آسیب باید در اسرع وقت به متخصص ستون فقرات یا متخصص ارتوپد خوب مراجعه نمایید.
مراجعه به پزشک و تشخیص بیماری
اگر دچار دردهای مزمن گردن شدید یا یکی از نشانههای گفته شده را در خود مشاهده کردید، حتماً خیلی زود به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک معمولاً با معاینات بالینی و پرسیدن شرح حال میتواند بهطور تقریبی علت درد و ناحیه آسیب را تشخیص دهد. اما برای تشخیص دقیقتر و انتخاب بهتر روش درمان، احتمالاً نیاز باشد یکسری آزمایش تصویربرداری انجام دهید. آزمایشات تصویر پرتوایکس، سی.تی اسکن و ام.آر.آی، در تشخیص بهتر پزشک را یاری میکنند.
علاوهبر آزمایشهای تصویربرداری، تستهای عصبی الکتریکی نیز میتوانند شدت آسیبهای عصبی را مشخص کنند. این تستهای عصبی اغلب با جریان الکتریکی انجام میشوند.
پزشک پس از بررسی تستها و آزمایشها و تحلیل نتایج آنها، راهکارهای درمانی مناسب را پیدا و آن را برای شما اعمال میکند. درمان دیسکوپاتی گردن طیف مختلفی از درمانهای محافظهکارانه و جراحی را در برمیگیرد. در ادامه راهکارهای درمانی دیسکوپاتی گردن را بررسی میکنیم.
درمانهای دیسکوپاتی گردن
همانطور که گفتیم، درمانهای دیسکوپاتی گردن شامل طیفی گسترده از درمانهای محافظهکارانه و تهاجمی است. پزشکان متخصص ارتوپد معمولاً جراحی نواحی ستون فقرات را به عنوان آخرین گزینه در دستور کار قرار میدهند و بیشتر سعی میکنند بیمار را با درمانهای محافظهکارانه معالجه نمایند.
چرا که جراحی نواحی مختلف ستون فقرات بسیار پر ریسک است و میتواند با آسیب به ریشههای عصبی و نخاع، توانایی حرکت را برای همیشه از بیمار بگیرد. خوشبختانه امروزه روشهای غیرجراحی بسیاری برای درمان بیماریهای ستون فقرات از جمله دیسکوپاتی گردن وجود دارند و بیمار را تا حد ممکن از جراحی دور میکنند. بهطور کلی درمانهای دیسکوپاتی گردن را میتوانیم شامل موارد زیر بدانیم:
استراحت
اگر پزشک پس از معاینه و بررسی نتایج آزمایشها مورد چندان خطرناکی مشاهده نکند، احتمالاً شما را به استراحت تشویق میکند. این راهکار درمانی بهویژه برای افرادی که ساعت زیادی از روز را صرف کار با یارانه میکنند بسیار مفید است. البته استراحت به معنی دوری از فعالیتهای روزانه نیست، بلکه به معنی دوری از عواملی است که سبب ایجاد دردهای گردن میشوند.
قرار دادن بدن در وضعیت درست
بسیاری از دردهای گردن و بهطور کلی ستون فقرات، به دلیل پوسچر نادرست و قرار گرفتن بدن در حالت غیرطبیعی است. در حالت عادی سر باید در راستای گردن قرار بگیرد، اما اکثر ما در بیشتر مواقع سرمان به سمت جلو خم است که این باعث وارد آمدن فشار مضاعف بر گردن میشود.
شاید یکی از دلایل دیسکوپاتی و دردهای گردن در دنیای امروز استفاده بیش از حد از رایانهها و تلفنهای همراه باشد. سعی کنید هنگام استفاده از این ابزار، آنها را درست مقابل سر خود قرار دهید تا مجبور به خم کردن سر به جلو نشوید. یادتان باشد تکنولوژی برای خدمت به ما به وجود آمده و قرار نیست سلامتمان را به خطر بیندازد.
گردن بندهای طبی
گردن بندهای طبی معمولاً بهعنوان یک درمان مکمل در کنار سایر درمانها به کار میروند. این گردن بندها با محدود کردن دامنه حرکتی گردن، به کاهش فشار، کنترل درد و بهبود عملکرد گردن کمک میکنند. گردن بندهای طبی انواع مختلفی دارند که با کمک پزشک متخصص ارتوپد میتوانید بهترین نوعی که مناسبتان است را انتخاب نمایید. شاید پس از احساس درد در گردن قصد خرید یک گردن بند طبی را داشته باشید. اما بهتر است پیش از مراجعه به پزشک خرید نکنید و تنها با نظر پزشک این درمان را امتحان کنید.
دارو
برای کاهش دردهای ناشی از دیسکوپاتی گردن معمولاً داروهای استروئیدی مانند ایبوپروفن تجویز میشود. این داروها التهاب، درد و تورم را از بین میبرند، اما افرادی که بیماریهای خاصی دارند شاید با مصرف این داروها دچار مشکل شوند. بنابراین زمانی که به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه میکنید، علاوهبر شرح حال، سابقه پزشکیتان را نیز با درمانگر خود درمیان بگذارید تا هنگام مصرف دارو مشکلی برایتان پیش نیاید.
جز داروهای استروئیدی، مسکنهای ساده و شل کنندههای عضلانی نیز برای بیماران مبتلا به دیسکوپاتی گردن تجویز میشود. با استفاده از این داروها دردها و اسپاسمهای عضلانی کاهش مییابند. مسکنهای بدون نسخه هم میتوانند در تسکین درد کارساز باشند، اما همانها را هم بهتر است با مشورت پزشک تهیه کنید.
تزریق استروئید
داروهای استروئیدی به فضای اپیدورال، یعنی فضای میان نخاع و مهرهها تزریق میشوند. این داروها درد و التهاب را از بین میروند و اثر تسکین بخش آنها تقریباً تا شش ماه ماندگار است. معمولاً پزشک برای بیمارانی که نیاز به این داروها دارند، سالی دو بار تزریق انجام میدهد. میان روشهای غیرجراحی دیسکوپاتی گردن، تزریق استروئید را میتوان مؤثرترین آنها دانست.
تزریق اوزون و کورتون
اوزون و کورتون بهترین روش غیرتهاجمی برای تسکین درد و التهاب دیسک گردن هستند. انجام این تزریقات فشار را از روی گردن برمیدارد و تا مدت طولانی از درد گردن در امان خواهید بود.
ورزش درمانی
انجام مستمر چند حرکت ورزشی میتواند به شما در بهبود وضعیت ستون فقرات کمک کند. برای داشتن یک برنامه ورزشی مناسب، حتماً از پزشک خود کمک بخواهید. بهتر است تمرینهای ورزشی را در یک مرکز درمانی و زیر نظر یک متخصص انجام دهید. چرا که ممکن است در صورت اشتباه انجام دادن آنها، وضعیت دیسک گردن بدتر شود.
فیزیوتراپی
پزشک متخصص ارتوپد در مواردی ممکن است فیزیوتراپی را برای بیمار تجویز کند. فیزوتراپیست با کمک تمرینهای ساده اصلاحی، دستگاههای فیزیوتراپی و ماساژ، میتواند وضعیت دیسک گردن را بهبود ببخشد و دردهای آن را تسکین دهد. فیزیوتراپی گاهی به عنوان یک درمان مکمل استفاده میشود.
جراحی دیسک گردن
پزشکان سعی میکنند تا آنجا که ممکن است به گزینه جراحی فکر نکنند. اما گاهی درمانهای دیگر چندان به کار نمیآیند و پزشک دستور جراحی را صادر میکند. برای جراحی دیسک گردن مانند هر جراحی دیگری باید علاوهبر بیماری، شرایط عمومی بیمار نیز سنجیده شود. همچنین مانند سایر عملهای جراحی، جراحی دیسک گردن نیز با عوارض و ریسکهایی همراه است که مهمترین آنها عفونت، چسبندگی رشتههای عصبی و قطع نخاع میباشند. قطعاً اگر برای درمان خود سختگیر باشید و یک پزشک کاربلد را پیدا کنید، احتمال بروز این عوارض بسیار کاهش مییابد.
علاوهبر درمانهایی که شرح دادیم، اوزون تراپی، درمان با لیزر، استفاده از بالشتهای طبی و ورزشهای اصلاحی هم میتوانند برای تسکین درد ناشی از دیسکوپاتی گردن مفید باشند. پزشک متخصص ارتوپد با توجه به شرایط سلامتی شما و میزان آسیب، بهترین درمان را برای شما برمیگزیند.
سخن پایانی
دیسکوپاتی گردن یک عارضه آزاردهنده است که میتواند بر زندگی روزمره شما اثر منفی بگذارد. نادیده گرفتن نشانههای دیسکوپاتی گردن و عدم درمان به موقع آنها توسط یک متخصص ارتوپد خوب و باتجربه میتواند منجر به اختلال حرکتی اندامهای فوقانی شود.
خوشبختانه امروزه درمانهای بسیاری برای رهایی از دردها و عوارض دیسکوپاتی گردن وجود دارد که با مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد میتوانید از آنها بهره ببرید و همیشه نیاز به جراحی نیست. پس در صورت بروز علائم بدون نگرانی نسبت به شیوه درمان در اسرع وقت به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
زیرا معمولا آسیبهای دیسکوپاتی گردن پیش رونده هستند و هرچه سریعتر برای تشخیص و درمان آن اقدام نمایید، بهتر میتوانید آسیب ایجاد شده و علائم ناشی از آن را کنترل کنید
جراح و متخصص ارتوپدی – جراحی های فوق تخصصی دست و زانو