تفاوت دیسک گردن و نخاع

فرق دیسک کمر با سیاتیک

فرق دیسک کمر با سیاتیک، برخی از افراد مشکلات مربوط به دیسکوپاتی کمر را با بیماری‌های سیاتیکی اشتباه می‌گیرند و یا تصور می‌کنند که دیسک کمر و سیاتیک یک بیماری است در صورتی که این‌طور نیست بلکه بیماری‌های مربوط به دیسک کاملا با بیماری‌های سیاتیکی متفاوت می‌باشد. در بین ستون فقرات دیسک‌های وجود دارد که گاهی بافت نرم آن از محل خود خارج شده و مشکلاتی ایجاد می‌کند که به آن مشکلات یا بیماری‌های دیسک کمر گفته می‌شود. درد سیاتیک از جمله بیماری‌های التهابی است که بخاطر فشار عصب سیاتیک رخ می‌دهد و موجب مشکلاتی در ناحیه لگن تا مچ پا خواهد شد.

فرق دیسک کمر با سیاتیک دقیقا چیست؟

در واقع بیماری‌های مربوط به سیاتیک و دیسک کمر کاملا با یکدیگر فرق دارند و تنها چیزی که در این میان باعث شده افراد این دو بیماری را با یکدیگر اشتباه بگیرند علائم مشابهی است که ممکن است در بین افراد رخ دهد. گاهی فهمیدن فرق دیسک کمر با سیاتیک برای افراد عادی سخت است و تنها پزشکان ارتوپد با کمک گرفتن از برخی روش‌های نوین تصویربرداری و همین‌طور بررسی علائم بیمار می‌توانند تشخیص دقیقی از این دو بیماری یعنی دیسکوپاتی کمر و سیاتیک داشته باشند. ما در ادامه سعی می‌کنیم دیسک کمر و سیاتیک را به‌طور جداگانه بررسی کنیم تا با شباهت‌ها و تفاوت‌های آن آشنا شوید.

فرق درد کمر و سیاتیک

مهره‌های ستون فقرات شامل انواع دیسک است که وظیفه اصلی آن تنها به پرکردن فضای بین مهره‌ای خلاصه نمی‌شود بلکه فشارهایی که گاهی به ناحیه‌ ستون فقرات وارد می‌شود، توسط دیسک جذب خواهد شد. گاهی اوقات آسیب‌های جدی به ستون فقرات همچون تصادف، فشار بیش از حد به این ناحیه، انجام دادن ورزش‌های سنگین هنگام ورزش کردن “همیشه سلامتی را در اولویت قرار دهید و در نظر داشته باشید که درمان معجزه آسای دیسک کمر با ورزش اگر به درستی انجام گیرد روش درماتی مناسبی است.” حمل و جابجایی لوازمی با وزن بالا همگی باعث می‌شوند که دیسک از محل اصلی خود از میان مهره‌‌های ستون فقرات خارج شود که در چنین مواقعی با فشاری که دیسک بر روی عصب وارد می‌کند، افراد تجربه درد و مشکلاتی خواهند داشت.

سیاتیک ناشی از مشکلات عصب سیاتیک است که متاسفانه امروزه بسیاری از افراد مخصوصا زنان و یا افرادی با گروه‌های سنی بالا به آن مبتلا هستند. عصب سیاتیک از بخش لگن شروع می‌شود و تا پایین‌ترین بخش بدن یعنی انگشتان پا ادامه پیدا می‌کنند. اگرچه عصب‌های حسی زیادی در بدن افراد وجود دارد اما عصب سیاتیک جزو بزرگ‌ترین عصب‌های بدن انسان است که گاهی دچار مشکلاتی می‌شود. در واقع نه فقط فشار دیسک بلکه هر عاملی که موجب فشار بر روی عصب سیاتیک شود، افراد در بخش پایین تنه خود احساس درد و مشکلاتی خواهند داشت که همگی به بیماری‌های سیاتیکی مربوط می‌شود. گاهی بسیاری از افراد دچار افسردگی و اضطراب در طول بیماری‌های مربوط به دیسک و یا سیاتیک می‌شوند که باید تحت درمان قرار بگیرند.

وجه تمایز و فرق سیاتیک با دیسک کمر

برای شناختن فرق سیاتیک با دیسکوپاتی کمر معمولا پزشکان به علائم بیمار توجه می‌کنند و در صورتی که تشخیص آن توسط معاینه فیزیکی امکان‌پذیر نباشد، باید از روش‌های تشخیصی تصویربرداری استفاده کرد. اگر بخواهیم وجه تمایز و فرق سیاتیک با دیسک کمر را عنوان کنیم باید بگوییم که مشکلات مرتبط با دیسک‌کمر تنها به دیسک‌های که در میان مهره‌های ستون فقرات  قرار گزفته‌اند مربوط می‌شود. یعنی زمانی که دیسک‌های بین مهره‌ای دچار بیرون زدگی، ترک، کشیدگی و مشکلات دیگر شوند، بر روی رگ‌های عصبی فشار وارد می‌کنند و در چنین حالتی افراد دچار ضعف عضلانی، بی‌حسی، تورم و درد در نواحی مختلف بدن خود می‌کنند. در واقع دیسکوپاتی کمر از جمله بیماری‌های عصبی است که از فشار بر روی رگ‌های عصبی ناشی می‌شود.

تقاوت دیسک کمر با سیاتیک

سیاتیک جزو بیماری‌های عصبی است که گاهی مشکلات مربوط به آن با بیماری دیسک کمر اشتباه گرفته می‌شود. برای تشخیص درست بیماری دیسک و سیاتیک باید به علائمی که فرد دچار آن شده توجه نمود. در واقع سیاتیک تنها به‌خاطر مشکلات دیسکی ایجاد نمی‌شود بلکه هر عاملی که موجب فشار عصب سیاتیک شده باشد باعث می‌شود که فرد علاوه بر تجربه درد، تورم، سختی و مشکلات دیگری را در ناحیه باسن، ران و یا مچ پای خود شاهد باشد. سیاتیک معمولا به علت بروز عفونت، مشکلات دیسک و استخوان، آسیب‌های عصبی و یا حتی سنگ کلیه به‌وجود می‌آید.

چیزی که باعث شده افراد فرق سیاتیک و دیسکوپاتی کمر را به درستی تشخیص ندهند علائم مشابه این دو بیماری است. در این‌جا باید گفت اگرچه سیاتیک و دیسک کمر با یکدیگر مشابه هستند اما تفاوت‌هایی نیز دارند که یکی از آن‌ها منشا درد است. زمانی که افراد دچار مشکلات دیسکی در ستون فقرات خود می‌شوند دردی که احساس می‌شود ناشی از فشار دیسک است اما در بیماری سیاتیک درد ایجاد شده ناشی از فشار عصبی است که ممکن است بخش‌هایی از بدن را به خود درگیر کند. اگر بخواهیم یک وجه تمایز و فرق سیاتیک با دیسکوپاتی کمر را برایتان عنوان کنیم باید بگوییم افرادی که دچار مشکلات دیسکی شده‌اند بیشتر در ناحیه کمر خود احساس درد دارند اما در سیاتیک ممکن است درد علاوه بر ناحیه کمر، در بخش پاها نیز احساس شود.

فرق دیسک کمر با سیاتیک و روش‌هایی برای تشخیص آن

دیسکوپاتی کمر از جمله مشکلاتی است که اغلب در افرادی با گروه‌های سنی بالاتر به صورت شایع رخ می‌دهد. بیماری‌های مرتبط با دیسک معمولا درد شدیدی دارند و افراد بیشتر در بخش‌هایی همچون کمر خود احساس درد خواهند داشت. شما مخاطبان عزیز شاید تصویر دیسک بین مهره‌ای را دیده باشید که وظیفه آن این است که فاصله میان عضلات را حفظ کرده و وجود آن باعث می‌شود تا در هنگام فعالیت شدید، فشار زیادی به ستون فقرات وارد نشود. گاهی افراد با فعالیت شدیدی که انجام می‌دهند یا هر عامل دیگر، دیسک کمر از ناحیه خود خارج شده و مشکلاتی ایجاد می‌کند. از طرفی سیاتیک گاهی بر اثر همین فشار دیسک به عصب سیاتیک ایجاد می‌شود که فرد علائمی همچون سوزش، حساسیت، بی‌حسی و یا درد را تجربه می‌کند.

مورد مهمی که باید نسبت به آن آگاه باشید، روش‌های تشخیصی برای فرق دیسک کمر با سیاتیک است. در واقع اگر فردی با نشانه‌های درد در ناحیه کمر، ستون فقرات و یا پاها به پزشک ارتوپد مراجعه کند، پزشک متخصص در اولین اقدام فرد بیمار را به صورت فیزیکی معاینه خواهد کرد و از او درخواست می‌کند که علائم خود را بازگو کند. گاهی برای تشخیص فرق دیسکوپاتی کمر و سیاتیک نیازی به روش‌های تشخیصی پیشرفته نیست و با مشاهده علائم می‌توان به این نتیجه رسید که آیا فرد دچار مشکلات سیاتیکی شده و یا دیسک کمر.

تفاوت سیاتیک با دیسک کمر1

آزمایش فیزیکی برای تشخیص مشکلات دیسک کمر و سیاتیک از طریق آزمایش‌های عصبی و عضلانی انجام گرفته تا پزشک از این طریق بتواند تشخیص دقیق و کاملی داشته باشد. در صورتی که پزشک ارتوپد از طریق معاینه فیزیکی و علائمی که بیمار دارد نتواند فرق دیسک کمر با سیاتیک را تشخیص دهد، از روش‌های تصویربرداری همانند ام آر آی و سی تی اسکن استفاده خواهد کرد. البته به جز این روش‌، در اکثر مواقع پزشک از بیمار درخواست می‌کند تا آزمایش‌های دیگری همچون آزمایش خون و ادرار را نیز انجام داده تا مشخص شود که مشکل به‌وجود آمده در عضلات به بیماری‌های دیگری مرتبط است یا نه.

فرق درد سیاتیک با دیسک کمر و روش‌هایی برای درمان آن

در رابطه با فرق درد سیاتیک با دیسکوپاتی کمر این‌طور باید گفت که این دو از نظر بالینی بسیار شبیه به هم هستند در حالی که مشکل به‌وجود آمده تفاوت زیادی با یکدیگر دارد. افرادی که از مشکلات سیاتیکی رنج می‌برند معمولا کمر درد شدید دارند به‌گونه‌ای که حتی در راه رفتن نیز گاهی دچار مشکل خواهند شد. به جز این، اگر بخواهیم فرق درد سیاتیک با دیسک کمر را عنوان کنیم باید بگوییم که در دیسکوپاتی کمر درد علاوه بر ناحیه کمر، در بخش پاها و ران نیز گاهی احساس می‌شود. از طرفی درد مربوط به سیاتیک که باعث تحریک عصب سیاتیک ایجاد شده در لگن، بخش پایینی کمر و پاها احساس می‌شود و فرد دچار حساسیت در نواحی مورد نظر خواهد شد.

روش‌های درمانی پس از یافتن فرق درد سیاتیک با دیسک کمر و فرق گرفتگی عضلات با دیسک کمر متفاوت است. زمانی که افراد دچار مشکلاتی به‌واسطه بیرون زدگی دیسک می‌شوند، پزشک باید از روش‌های مختلفی همچون جراحی برای جا اندازی دیسک استفاده کند. البته جراحی تنها در موارد شدید برای دیسکوپاتی کمر انجام می‌گیرد اما در صورتی که بیرون زدگی دیسک در حالت خفیفی باشد، پزشک از روش‌های ساده‌تر درمانی برای برطرف سازی مشکل استفاده خواهد کرد. افرادی که دچار بیرون زدگی دیسک شده‌اند، باید سبک زندگی خود را تغییر داده و از انجام ورزش و فعالیت‌های سنگینی که ممکن است باعث بیرون زدن مجدد دیسک کمر بعد از درمان شود باید خودداری کنند.

پزشکان ارتوپد زمانی که تشخیص دهند علائم بیمار ناشی از بیماری سیاتیک است، روش‌های درمانی مختلفی را با در نظر گرفتن شرایط بیمار توصیه می‌کنند. چنانچه دردهای سیاتیکی ناشی از ورم عضلات، بارداری، سنگ کلیه و مواردی از این قبیل باشد، برای درمان آن می‌توان از روش‌های فیزیوتراپی، مصرف داروهای ضدالتهابی، شل کننده عضلات و آرام‌بخش، روش‌های تزریقی استفاده کرد. در کل گزینه‌های درمانی زیادی پس از یافتن فرق درد سیاتیک با دیسکوپاتی کمر توسط پزشک وجود دارد که پس از بررسی‌های بالینی باید صورت بگیرد.

بررسی شباهت‌ها و تفاوت‌ها و فرق دیسک کمر با سیاتیک

فرق بین دیسک کمر و سیاتیک

ممکن است برخی از افراد این سوال در ذهنشان به‌وجود آمده باشد که چرا علائم و نشانه‌های بیماری دیسکوپاتی کمر و سیاتیک با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت زیرا این دو بیماری علائم مشابه با یکدیگر داشته و در هر دو بیماری‌، ناحیه پایین تنه افراد دچار مشکلاتی خواهد شد. فرق دیسک کمر با سیاتیک شاید توسط افراد عادی سخت باشد و باید توسط پزشکان متخصص انجام گیرد. به‌طور کلی با وجود شباهت‌های دیسکوپاتی کمر و سیاتیک، تفاوت‌هایی نیز میان این دو بیماری دیده می‌شود که در این‌جا به مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است.

شباهت‌ها:

  • هم در دیسک کمر و هم سیاتیک درد و ناراحتی در ناحیه پایین تنه افراد ایجاد می‌شود.
  • به جز درد تغییراتی که در پایین تنه توسط بیماری سیاتیک و دیسک کمر ایجاد می‌شود مشابه است.
  • در هر دو وضعیت، عصب‌ها دچار فشار و مشکلاتی شده‌اند.

تفاوت‌ها:

  • سیاتیک یک آسیب عصبی است که به‌واسطه فشار عصبی ایجاد می‌شود اما بیماری‌های مرتبط با دیسک کمر تنها به خود دیسک مربوط می‌شود که شامل بیرون زدگی یا ترک است.
  • علائم بیماری سیاتیک شامل التهاب، سوزن، درد و ضعف‌های عضلانی است اما علائم دیسک کمر شامل ورم، احساس ضعف و خستگی و درد شدید در ناحیه کمر است.
  • تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی در بیماری دیسکوپاتی کمر و سیاتیک تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند.

فرق دیسک کمر با سیاتیک معمولا با در نظر گرفتن علائم آن مشخص می‌شود و گاهی برای تشخیص دقیق آن نیاز است که فرد به متخصصین مربوطه مراجعه نماید. متاسفانه برخی از افراد با وجود مشابه بودن برخی از علائم بیماری سیاتیک و دیسکوپاتی کمر اقدام به مصرف دارو و یا روش‌های درمانی دیگر به صورت خودسرانه می‌کنند که موجب بروز آسیب‌های جدی خواهد شد. بهترین کار آغاز روند درمانی متناسب با مشکل تحت نظر پزشک ارتوپد است.

چرا شناخت فرق سیاتیک و دیسک اهمیت دارد؟

شناخت فرق سیاتیک و دیسک اهمیت بسیار بالایی دارد زیرا در صورت شناخت دقیق این دو بیماری و فرقی که دارند، می‌توان تشخیص درستی از آن‌ها داشت و روند درمانی را متناسب با مشکل به‌وجود آمده آغاز نمود. فرق سیاتیک و دیسک بسیار کم است چرا که هر دو بیماری ناحیه پایین تنه را تحت تاثیر قرار می‌دهند. زمانی که بیماران با مشکل سیاتیک یا دیسک کمر نزد پزشک ارتوپد بروند، می‌توانند انتظار بالاترین تشخیص از بیماری را داشته باشند و این کار توسط سی تی اسکن یا ام آر آی انجام می‌پذیرد.

دیسک کمر و سیاتیک نفاوت

یک مورد دیگری که باعث شده شناختن فرق سیاتیک و دیسک اهمیت بالایی داشته باشد، جلوگیری از بروز علائم شدیدتر است. معمولا مشکلات مربوط به بیماری‌های دیسکوپاتی کمر و یا سیاتیک با استفاده از روش‌های درمانی کم هزینه خانگی قابل درمان هستند اما در موارد حاد باید روند درمانی را طبق دستور پزشک دنبال نمود. زمانی که تشخیص درستی از فرق سیاتیک و دیسک داده شود، فرد متناسب با مشکل به‌وجود آمده تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد خواهد کرد مانند خوابیدن و یا نشستن در وضعیت درست، تغذیه سالم و مواردی از این قبیل.

فرق دیسک کمر با سیاتیک جهت پیشگیری از دردهای احتمالی

فرق دیسک کمر با سیاتیک باید به‌طور دقیق مورد ارزیابی قرار بگیرد تا در آینده از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود. معمولا دردهای مربوط به سیاتیک و دیسک کمر در صورت بی‌توجی شدت گرفته و ممکن است اعضای دیگر بدن را نیز به خود درگیر کنند به‌خاطر همین مسئله افرادی که علائمی از دیسکوپاتی کمر و یا سیاتیک را شاهد هستند باید به تشخیص درستی میان این دو بیماری برسند تا بتوانند داروهای مانند بهترین روغن برای ماساژ سیاتیک و بهترین قرص برای درد سیاتیک و … را متناسب با بیماری و مشکل به‌وجود آمده استفاده نمایند.

دردهای سیاتیکی که ناشی از عفونت باشند، معمولا در صورت عدم درمان ممکن است گسترش یافته و عصب سیاتیک را تحت تاثیر قرار دهند که در چنین شرایطی روند درمانی سخت‌تر از قبل می‌شود. هم دیسک کمر و هم بیماری‌های سیاتیکی اگر در مراحل اولیه شناسایی و تحت درمان قرار بگیرند، نیازی به جراحی و یا درمان‌های پیشرفته نیست و فرد در مدت زمان کمتری به زندگی روزمره خود باز خواهد گشت بنابراین شما اگر علائمی از بیماری‌های دیسکوپاتی کمر و یا سیاتیک دارید که زندگی عادی‌اتان را دچار اخلال کرده، مراجعه به پزشک امری الزامی است.

سخن آخر

(فرق دیسک کمر با سیاتیک) مورد مهمی بود که نا سعی کردیم در این مطلب مفصلا به آن بپردازیم. به‌طور خلاصه گاهی ما به تنهایی نمی‌توانیم فرق بین دیسک کمر و سیاتیک را تشخیص دهیم زیرا درد و ناراحتی در هر دو بیماری تقریبا یکسان است و بخش‌هایی همچون کمر، لگن و پاها را به خود درگیر می‌کند. در صورت بروز هرگونه مشکل یا علائمی از این بیماری‌ها سعی کنید مراجعه به پزشک ارتوپد را جزو اولویت‌های خود قرار دهید. شایان ذکر است که شما مخاطبان عزیز در این مطلب با موارد مهمی همچون فرق دیسک کمر با سیاتیک، وجه تمایز اصلی  و فرق سیاتیک با دیسکوپاتی کمر، فرق میان دیسک کمر با سیاتیک و روش‌هایی برای تشخیص آن، روش‌های برای درمان سیاتیک و دیسکوپاتی کمر، شباهت‌ها و تفاوت‌های بیماری دیسک کمر و سیاتیک، اهمیت شناخت فرق سیاتیک و دیسک جهت پیشگیری از دردهای احتمالی آشنا شده و امیدواریم از این طریق توانسته باشیم کمکی در جهت درمان مشکلات دیسکی و سیاتیکی به شما کرده باشیم.